Părinţii Florinei, fetiţa de 11 ani rămasă însărcinată după ce a fost violată de unchiul său, au decis: vor pleca în Anglia pentru avort.
În timp ce, la Bucureşti, o comisie formată din medici ginecologi, psihologi şi jurişti s-a întrunit ieri pentru a decide soarta Florinei, părinţii fetei au obţinut paşapoarte la Piatra-Neamţ. Ei sunt hotărâţi să meargă în Marea Britanie pentru întreruperea de sarcină, indiferent de ceea ce va decide azi sau mâine comisia de la Bucureşti.
O româncă stabilită în Marea Britanie, Roxana, i-a făcut programare la o clinică privată şi va plăti intervenţia. Aici, avortul este permis până la 24 de săptămâni, iar Florina, care a împlinit recent 11 ani, are o sarcină de 20 de săptămâni.
„Numai noi ştim prin ce-am trecut de-o lună şi jumătate încoace. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar ne-am săturat să tot umblăm prin spitale. Am simţit că medicii de la Piatra-Neamţ şi Iaşi au vrut să ne ajute, au fost lângă noi, chiar doreau să facă avortul, dar legea nu permitea pentru că sarcina era prea mare. Ce să facem? Plecăm în Anglia. Cum o vrea Dumnezeu de acum! Doar binele fetei ne interesează“, a declarat tatăl fetiţei, Florin V.
Soţia lui, Lăcrămiora, nu a ieşit niciodată din ţară. Nici măcar la Bucureşti n-a ajuns. Acum, va merge în Anglia cu fiica ei. „O să merg doar eu cu fata, pentru că este cheltuiala destul de mare şi nu vrem să ne folosim de bunătatea doamnei Roxana. Am ţinut legătura telefonic cu ea, ne-a îndrumat şi ne-a sfătuit să nu renunţăm. Ne-a spus că se va ocupa de tot ce ţine de achiziţionarea biletelor de avion şi de ce bani ne mai trebuie de drum. Eu sunt o femeie simplă, o ţărancă nu prea umblată prin lume, dar trebuie să fac pasul ăsta“, ne-a spus femeia.
Florina zâmbea ieri şi părea fericită. „Ştiu că trebuie să plecăm în Anglia, la nişte controale. Nu mă tem, am mai stat prin spitale. Nu ştiu ce înseamnă să nasc. Ştiu doar că Adrian (n.r. - unchiul care este acuzat că a violat-o) mi-a făcut ceva rău şi a trebuit să stau prin spitale şi să merg la doctori“, ne-a spus fata. „Copil condamnat de prevederi stupide să nască“
Intervenţia chirurgicală va fi realizată la Spitalul „Marie Stopers“, la Londra, şi va costa 1.600 de lire sterline. „Am tot vorbit la telefon cu părinţii şi le-am spus ce şi cum să facă. O prietenă din America s-a oferit să le cumpere biletele de avion. M-am implicat pentru că eu văd în acest caz doar un copil de 11 ani condamnat de nişte prevederi stupide să nască“, ne-a declarat Roxana.
DEZBATERE Părerea cititorilor
Povestea Florinei a continuat să trezească reacţii pe forumurile EVZ şi site-urile pentru copii. „Propun să facem o petiţie prin care fiecare din noi să ceară schimbarea legii în cazuri excepţionale cum e acesta! Ar avea o şansă nu doar această fetiţă, ci şi altele care cad pradă perversităţii unor oameni bolnavi!“, propune Olivera Rusu pe site-ul EVZ. „Mi se pare sinistru să obligi un copil, ca după trauma unui viol, să treacă prin tot ce presupune o naştere şi responsabilitatea unui copil. Consider că un avort terapeutic ar fi indicat având în vedere datele acestui caz“, spune şi Carlin 21, pe site-ul www.desprecopii.com. Există şi voci contra: „În fiecare zi, sute de mii de copii sunt avortaţi şi nimănui nu-i pasă. De ce să prelungim şi să mărim trauma pe care o suferă copilul acela? Pe lângă viol şi oprobriu, hai să-i adăugăm şi un avort «mic»!“, e intrigat Cristian Lupu. „Pentru psihicul fetei ar fi mai bine să dea naştere decât să facă avort. O crimă nu o spală pe alta, fetiţa oricum va avea de suferit“, este de părere un alt cititor. (Ramona Samoilă)
EZITĂRI
Noua comisie s-a întrunit, dar nu a luat nicio decizie Ginecologii, juriştii, psihologii şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, care s-au întâlnit ieri la Ministerul Sănătăţii, nu au reuşit să ia o decizie în cazul Florinei. „S-au discutat aspecte legislative şi medicale, urmează să vedem în ce măsură legea permite avortul“, a declarat Vlad Iliescu, şeful comisiei. El a promis că decizia în acest caz va fi anunţată azi după-amiază.
Opiniile contradictorii se menţin În comisie sunt medici care se opun total unei întreruperi de sarcină la 20 de săptămâni, dar şi doctori care susţin că intervenţia se poate realiza printr-o mică cezariană. „Riscurile pe care le presupune întreruperea de sarcină după al doilea trimestru sunt perforaţia uterului, infecţii sau sterilitate. Una din cinci sarcini întrerupte după 14 săptămâni prezintă aceste riscuri“, ne declara, în urmă cu câteva zile, profesorul Bogdan Marinescu, specialist în obstetrică ginecologie şi membru al comisiei întrunite ieri. Conferenţiarul Silvia Stoicescu, neonatolog la Spitalul Polizu din Bucureşti, spune însă că, în astfel de cazuri, dezvoltarea fătului nu este întotodeauna una sănătoasă. „Trebuie să ne gândim şi la stresul la care a fost supusă mama în acest timp şi la perioada ce va urma“, declară ea.
Ministrul Eugen Nicolăescu a venit ieri cu o declaraţie surprinzătoare: „Dacă se va stabili că minora nu poate face întrerupere de sarcină, legislaţia în vigoare nu va fi modificată. Dacă în urma unei analize complexe nu se vor găsi «portiţe» pentru acest caz, problemele vor fi rezolvate în ţări unde legislaţia permite“. (Mihaela Năftănăilă) 535 de fete sub 15 ani au avortat anul trecut în România