Editura Evenimentul si Capital

Pașaport de Germania - Cum vindea Ceaușescu nemții

Autor: | | 0 Comentarii | 681 Vizualizari

Fiecare om avea prețul lui. Valoarea se stabilea în funcție de educație, vârstă, experiența de muncă. Copiii plecau „la pachet” cu restul familiei. Între 1968 și 1989 Germania a „cumpărat” din România comunistă 200.000 de etnici germani, plătind pentru fiecare între 1.800 și 7.000 de mărci germane. Prețul îl negocia, de fiecare dată, avocatul Heinz Hüsch. Fiul celebrului dirijor Remus Georgescu, Răzvan Georgescu, ce urma şi el să fie „cumpărat”, spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX - vânzarea organizată, sistematică, a întregii populații germane din România către Republica Federală Germania - într-un film documentar care se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer - „Pașaport de Germania”.

Un film de 88 de minute care vrea să răspundă la o întrebare simplă: care este prețul libertății. Acesta se va difuza, în premieră, pe HBO, în seara aceasta la ora 20.00.

Experiență personală: ”am aflat de negoț după Revoluție”

Pe 22 decembrie 1989 Răzvan Georgescu a plecat în Germania după ce a așteptat doi ani să obțină pașaportul și permisul de părăsire a țării.

La 21 de ani se căsătorise cu fosta lui colegă de liceu (au urmat cursurile la ”Nikolaus Lenau”, liceul cu predare în limba germană din Timișoara) plecată la 17 ani din țară. ”Pe 22 decembrie 1989 am plecat cu un tren gol, fără permis de ieșire din țară. (…) Am crescut cu nemții; toată copilăria mea a fost amestecată în acesată melancoliea despărțirilor. Nu înțelegeam de ce ei puteau să plece și eu nu. Abia în 1997 am aflat de această înțelegere, între cele două țări, și de vânzarea etnicilor germani”, povestește Răzvan Georgescu.

Ochsenfeld: ”Voiam să port haine frumoase!”

Protagonistul al filmului este Hartwig Ochsenfeld, 69 de ani, absolvent de Filologie, fost profesor de limba engleză în România, actualmete traducător în Frankfurt.

”La 16 ani Germania a devenit atractivă pentru mine. Purtam plete, ascultam Beatles, voiam să plec, să călătoresc, să port haine frunoase cu care să bat la ochi”, povestește Ochsenfeld. Prima care a plecat a fost sora sa, care, câțiva ani mai târziu a avut o sclipire de geniu: Hartwig avea să vină în Germania cu pașaportul unui prieten al ei, neamț nativ, cu care semăna ca două picături de apă. ”În 1976 sora mea a venit în România, m-a fotografiat, apoi fotografiile au fost scoase în Germania. Cu ele, Manfred s-a dus la autorități și a spus că și-a piedrdut pașaportul solicitând eliberarea unuia nou. Practic am avut un pașaport nemțesc, cu fotografiile mele, fără ca actul în sine să fie un fals”, povestește Hartwig Ochsenfeld. Manfred a călătorit în România cu pașaportul respectiv, a primit viză de intrare, apoi fuga a fost programată din Varna (Bulgaria). De pe litoralul românesc se organizau excursii de o zi la Varna, iar Hartwig Ochsenfeld, care nu era membru PCR a reușit să plece cu o adeverință de la locul de muncă semnată și ștampilată în fals pe spatele unei monede de 1 leu. ”Din Bulgaria am călătorit cu pașaportul lui Manfred până la Istanbul. Aveam 900 de mărci la mine, haine nemțești. Primul lucru - m-am dus la Hilton, lângă Bosfor am stat 2 nopți și m-am simțit ca un rege. Apoi am plecat mai departe, cu trenul, spre Germania. Marele noroc a fost că, de frică să nu fie tras la răspundere, șoferul autocarului cu care venisem în excursie la Varna, nu a semnalat dispariția mea. Odată ajuns în Germania am spus autorităților că am călătorit cu pașaportul unui german, dar că de bucurie când am ajuns m-am îmbătat și am pierdut actul, fără să menționez numele. Mult timp autoritățile germane au crezut că am fost trimis de Securitatea din România, ca să spionez. După trei ani am primit o hârtie din partea Ministerului de Interne în care se relata că am fost urmărit și că mi s-a ascultat telefonul pe acest considerent. A fost un plan care a funcționat splendid”, spune bărbatul. În momentul în care România i-a permis să renunțe la cetățenie, statul german a plătit pentru Hartwig Ochsenfeld suma maximă. ”Nu știu suma exactă, dar cu mine statul german a făcut o afacere foarte bună. Am început să lucrez foarte repede, ca freelancer, am început să câștig bani, să plătesc impozite. Sunt convins că motivația Germaniei de a cumpăra etnici germani din România a fost ceva total lipsit de un gând comercial. Doar un sfert din cei care veneau puteau fi integrați în muncă, restul fiind bătrâni sau copii”, mai spune bărbatul care a scris zeci de scrisori la Europa Liberă și la congresmani americani despre situația din România, pentru a atrage atenția asupra situației din țara care beneficia la aceel moment de ”clauza națiunii celei mai favorizate”.

Tiriac, decizie CLARA. Si-a anuntat apropiatii ACUM. EXCLUSIV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI