A fost deschisă o nouă pârtie de schi în România, la Luna Șes, prima din județul Satu Mare. Pârtia nu este pentru schiori începători. Are nivel de dificultate medie (simbol roșu), deci este destinată schiorilor de nivel mediu și avansat.
O nouă pârtie de schi a fost inaugurată la Luna Șes. Este prima din județul Satu Mare, anunță Consiliul Județean.
Prima pârtie de schi din Satu Mare
Consiliul Județean al Satu Mare a anunțat programul zilnic pentru pasionații de schi:
„Cu zăpadă proaspătă și condiții meteorologice perfecte, suntem încântați să anunțăm că deschidem oficial pârtia de schi Luna Șes, din județul Satu Mare. Pârtia de schi este gata să-i primească pe iubitorii sporturilor de iarnă pentru a se bucura de experiența primelor coborâri pe această nouă bijuterie alpină. Pârtia de la Luna Șes va fi deschisă pentru toți pasionații de schi, zilnic între orele 09:00 -16:00”.
Csaba Pataki, un politician maghiar din UDMR, din 2016 președintele Consiliului Județean Satu Mare, a lăudat rezultatele eforturilor depuse și investițiilor derulate de-a lungul anilor în proiectul care ar putea propulsa turismul în județ. El dorește să rivalizeze cu pârtiile renumite din țară, precum Predeal, Sinaia și Poiana Brașov.
Detalii despre prima pârtie de schi din Țara Oașului
Csaba Pataki speră că pasionații de schi vor putea contribui la dezvoltarea Țării Oașului (o regiune geografică din Depresiunea Oașului, situată în nordul Transilvaniei, în județele Maramureș și Satu Mare).
„Ne aflăm la momentul în care am început numărătoarea inversă. Ne despart doar câteva ore până la deschiderea pârtiei de la Luna Șes, o investiție mult așteptată de către toți sătmărenii și nu numai. După decenii de încercări am reușit ca în ultimii ani să ne adunăm toate resursele și să ducem la bun sfârșit această investiție care reprezintă un pas extrem de important în dezvoltarea turismului din județul Satu Mare, dar și în dezvoltarea întregii zone a Țării Oașului, prin crearea unui întreg lanț de servicii adiacente acestui domeniu schiabil”.
Potrivit Profit, stațiunea se află în pantele vestice ale Munților Gutâi, la poalele Vârfuluio Pietroasa, la 1.200 metri înălțime. De asemenea, se situează și pe cursul superior al pârâului Talna Mare, la 8,5 km de orașul Negrești-Oaș. Dimensiunile sunt următoarele: lungime de 2.100 metri, lățime de 50 metri, suprafață de 9,5 hectare, cu o pantă medie de 23%.
Tarife și dotări
Pârtia nu este pentru schiori începători. Are nivel de dificultate medie (simbol roșu), deci este destinată schiorilor de nivel mediu și avansat. Prețul unui unui skipass pornește de la 60 lei pentru trei ore, 80 lei pentru cinci ore și 135 lei pentru o zi. Un abonament de șapte zile costă 575 lei. O urcare+ coborâre cu telescaun costă 30 lei, iar pentru minorii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, 20 lei.
Turiștii vor avea la dispoziție un telescaun modern cu capacitate de transport de 800 de persoane pe oră, grupuri sanitare, iluminare nocturnă și tehnologie de producere a zăpezii artificiale.
Drumul de acces spre pârtie va fi alimentat cu energie electrică și apă potabilă, cu lac de acumulare, rezervor de apă și stație de tratare a apei. Costul proiectului a fost de 71.678.934 lei, bani gestionați de Consiliul Local Negrești-Oaș. Banii au provenit din bugetul statului, fondurile PHARE, Programul Național de Dezvoltare Locală și bugetul orașului Negrești-Oaș.