Partidul Mișcarea Populară, 6% în 4 luni
- Andreea Udrea, consultant politic
- 27 mai 2014, 00:00
Un scor de 6,21% și doi europarlamentari a obținut Partidul Mișcarea Populară în urma alegerilor de duminică.
Înființat la jumătatea lunii ianuarie, PMP a ajuns la 6% în 4 luni. Evident, liderii partidului ar fi sperat la un scor cu două cifre așa cum arătau sondajele. De ce nu s-a atins acest obiectiv? Lipsa structurilor din teritoriu și timpul scurt de la înființarea partidului până la data europarlamentarelor (circa 4 luni) au fost factorii care au contribuit probabil, cel mai mult, la faptul că PMP nu a obținut un scor cu două cifre.
În plus, sondajele interne ale partidului făcute în preajma europarlamentarelor arătau că nu toți românii au aflat că președintele Băsescu susține Partidul Mișcarea Populară și nu Partidul Democrat- Liberal condus de Vasile Blaga, în ciuda faptului că șeful statului nu a făcut un secret din această susținere. Prin urmare, transferul popularității de care se mai bucură președintele Traian Băsescu nu s-a produs, susțin sociologii.
Acestea ar fi cele mai importante argumente care explică scorul PMP. Care sunt pașii care trebuie făcuți de acum înainte? Din primele declarații ale liderilor partidului, aceștia au început să vorbească, din nou, despre necesitatea unificării Dreptei. Este evident, după scorurile de la europarlamentare, că numai o alianță PNL-PDL-PMP poate să țină piept partidului condus de Victor Ponta și trusturilor de presă aflate în sfera de influență a premierului. Așa cum a anunțat, PMP se va așeza la masa negocierilor, dar nu exclud ca democrat-liberalii să pună bețe în roate partidului susținut de Traian Băsescu. Deranjați de faptul că la scurt timp de la înființarea PMP, 15 parlamentari PDL au trecut în partidul susținut de Traian Băsescu, dar și de faptul că importanți primari ai partidului au anunțat că se vor înscrie în Fundația Mișcarea Populară, mă aștept ca lideri ai PDL să susțină izolarea PMP. „PDL nefracturat ar fi luat peste 20%”, este, de altfel, noul discurs al partidului susținut de Vasile Blaga, după rezultatele de pe 25 mai.
Vă amintesc, însă, că mai avem doar 5 luni până la alegerile prezidențiale. Pragmatismul trebuie să țină loc de orgolii și de răfuieli neterminate. Dacă într-adevăr nu vor un președinte de țară PSD, un premier PSD și un guvern PSD, atât PNL, dar mai ales PDL trebuie să înțeleagă că nu își permit să piardă nici măcar un procent. Sau poate le convine un PSD la 37%...