Evenimentul Zilei > Politica > Partidele sunt INVITATE, mâine, la o nouă rundă de consultări la Cotroceni
Partidele sunt INVITATE, mâine, la o nouă rundă de consultări la Cotroceni

Partidele sunt INVITATE, mâine, la o nouă rundă de consultări la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a invitat, mâine, la Palatul Cotroceni partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament, pentru consultări privind stadiul legislaţiei electorale şi procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor justiţiei.

Temele consultărilor vor fi: 

  • stadiul legislaţiei electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara graniţelor,
  • procedurile parlamentare de încuviinţare a cererilor de urmărire penală, reţinere, arestare sau percheziţie a membrilor Parlamentului,
  •  alte teme de interes public.

"Finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale trebuie să fie corectă şi transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezenţa unor candidaţi preocupaţi de buna gestionare a banilor publici şi care într-adevăr să-i reprezinte pe cetăţeni. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiţia. De luni, încep o nouă serie de consultări pe aceste teme cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în actualul Parlament", a scris Klaus Iohannis, joi, pe Facebook.

Consultările vor începe la ora 10,00 cu PSD, urmând apoi PNL (ora 11,00), UNPR (ora 12,00), PC (ora 15,00), UDMR (ora 16,00), Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (ora 17,00).

 ''Reforma electorală, aşa cum am stabilit. Asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale şi pentru asigurarea votului tuturor cetăţenilor din afară ţării şi din ţară'', a precizat Victor Ponta, întrebat despre mandatul cu care se va prezenta la Cotroceni.

"Luni, mergem la consultări, la Cotroceni, mergem cu toată deschiderea, o delegaţie de şase colegi, UNPR este deschis, în actualul context de securitate, pentru orice proiect naţional adevărat pe care îl prezintă fie preşedintele României, fie orice formaţiune politică din România", declara, la rândul său, Gabriel Oprea.

Delegaţia PNL va fi condusă de copreşedintele PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu aflându-se, în perioada 19 – 26 aprilie, la Adunarea Parlamentară a NATO, care se desfăşoară în SUA, în calitate de membru al delegaţiei României. Alături de Blaga, din delegaţie vor mai face parte prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban, vicepreşedintele Mihai Voicu şi secretarii generali Marian Petrache şi Gheorghe Flutur.

PNL va susţine la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis proiectele iniţiate de liberali cu privire la exercitarea votului de către cetăţenii din afara graniţelor şi la simplificarea şi accelerarea procedurilor parlamentare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

El a arătat că liberalii sunt în favoarea simplificării şi accelerării procedurilor parlamentare în cazul cererilor justiţiei. "Suntem pentru şi avem de un an un proiect prin care se simplifică şi se accelerează procedurile parlamentare, în contextul în care propunem un termen de 48 de ore de soluţionare a cererilor justiţiei", a spus Stroe.

 Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, a declarat că mandatul cu care se va prezenta luni la Cotroceni vizează alegerea primarilor într-un singur tur şi un prag de 3% pentru alegerile locale.

 Liderul Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a precizat că va merge luni la consultările de la Palatul Cotroceni. "O să participăm la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Voi merge cu o delegaţie a grupului nostru, este prea devreme să spun cu ce mandat ne vom prezenta la întâlnire. O să stabilim luni în şedinţa de grup care va fi delegaţia şi cu ce mandat mergem la Cotroceni", a declarat, joi, pentru Agerpres, Varujan Pambuccian.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: