Partidele politice din SUA

Partidele politice din SUA

În prezent, două partide domină scena politică americană:

Partidul Republican (conservator). Fondat în 1854. Prima convenţie a partidului a avut loc în 1856. Simbolul partidului: elefantul.

Partidul Democrat (social-liberal). Fondat în 1783, dar bazele sale de formaţiune politică modernă au fost puse în 1828; a primit denumirea "Democrat" în anul 1830. Prima convenţie a partidului a avut loc în 1832. Simbolul partidului: litera D într-un cerc, deşi mulţi asociază în continuare partidul cu vechiul simbol, măgăruşul.

Fiecare din marile partide politice politice americane constituie la bază o coaliţie a organizaţiilor locale şi statale care se reunesc ca partid naţional - Republican sau Democrat - în timpul alegerilor prezidenţiale, la un interval de patru ani

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivel naţional, Statele Unite au un sistem bipartit, care a dăinuit de-a lungul istoriei, deşi diferite alte partide au apărut şi dispărut de pe scena politică. De exemplu, federaliştii care au coalizat în jurul preşedintelui George Washington au dispărut treptat după 1800; partidul Whig (liberal conservator), care s-a înfiiinţat în 1830, ca partid de opoziţie la preşedintele Andrew Jackson (democrat) s-a dizolvat două decenii mai târziu.

În anii 1830, Partidul Democrat condus de Andrew Jackson s-a bucurat de sprijin asiduu, mai ales din partea imigranţilor irlandezi, care erau catolici, pentru faptul că acesta propovăduia toleranţa şi libertatea religioasă.

Partidul Republican, înfiinţat la mijlocul deceniului al şaselea al secolului al XIX-lea era, în principal, un partid al diasporei Noii Anglii. Pronunţându-se împotriva scalviei, pentru drepturile femeilor şi împotriva cosnumului de alcool, ei dovedeau un zel aproape religios.