Potrivit unui raport realizat de Expert Forum, în ultimul an au apărut, conform Registrului Partidelor gestionat de către Tribunalul București, mai multe partide care pot fi caracterizate ca locale. Dintre acestea, doar 16 au desemnat candidaţi.

Mandate de primar obținute de partide noi:

Partidul România Unită – 2

Partidul M10 – 1

Partidul Social Românesc – 4

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) – 2

Partidul Ialomițenilor – 1

Mai multe partide au reușit să obţină mandate în consiliile locale. De exemplu, Partidul Maramureșenilor a câștigat un loc, Partidul Ialomițenilor – 26, M10 un număr de 92 de consilieri locali, iar partidul Forța Moldova – 5. De asemenea, Salvați Bucureștiul a reușit să obțină 15 mandate de consilieri generali și 39 de consilieri locali.

În preziua votului, cele mai multe sesizări primite de EFOR au fost legate de acțiuni de campanie electorală. Potrivit acestor sesizări la Ulmeni (Maramureș), în două cartiere cu populație defavorizată – Chelința și Ticău -, dependentă de ajutoare sociale, ar fi apărut amenințări din partea unui candidat legate de suspendarea acestora dacă nu îl votează. Mai mult, una dintre străzile din zona ar fi fost betonatede către primărie chiar în zilele dinaintea alegerilor, iar locuitorilor de pe strada respectivă li s-ar fi spus că dacă nu votează toţi cu un anume candidat, betonarea se oprește acolo.