Poliția Română racționează. Ce se întâmplă cu un fost politician închis pentru mită

Poliția Română a reacționat în cazul unui fost infractor, condamnat pentru corupție, despre care se spune că derulează campanii de prevenire a criminalității. Este vorba de un fost politician PDL, Ionel Spătaru, fost șef al Oficiului pentru Protecția Consumatorului Brașov, care a executat doi ani pentru luare de mită. El a fost arestat în toamna lui 2011, după un flagrant, când a luat o mită foarte mare de la administratorul unei firme.

Așa cum a scris gandul.ro, imediat ce a fost eliberat din penitenciar, Ionel Spătaru a devenit președinte al Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM), un ONG care are ca obiectiv „apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale”. Potrivit sursei citate, asociația este membru în Forumul European pentru Securitate Urbană și derulează ampanii de prevenire a criminalității, în parteneriat cu Poliția Română, DGASPC Brașov și Administrația Națională a Penitenciarelor. Între altele, activitatea acestei asociații presupune implicarea în activități anticorupție și elaborarea de proiecte legislative.

Despre acest aspect, Poliția Română a precizat:

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public, conform cărora  „un condamnat celebru, închis pentru corupție, s-a asociat cu Poliția Română în campanii pentru prevenirea criminalității", pentru corecta informare a opiniei publice, facem precizarea că Poliția Română nu a avut și nici nu are un protocol încheiat cu persoana respectivă sau cu ONG-ul la care se face referire, care să aibă ca obiect desfășurarea de campanii de prevenire a criminalității sau orice altă activitate din domeniul prevenirii criminalității.
Singurul document existent între Poliția Română și respectivul ONG datează din anul 2018 și are la bază articolul 123 din HG nr. 157/2016, conform căruia:
„Organizațiile  nonguvernamentale care desfășoară activități în domeniul drepturilor omului pot vizita centrele de reținere și arest preventiv și pot lua contact cu persoanele private de libertate cu acordul inspectorului general al IGPR exprimat în cadrul protocoalelor de colaborare.
Protocoalele de colaborare se încheie pe baza principiilor transparenței și obiectivității, în scopul îmbunătățirii condițiilor de detenție și a respectării drepturilor deținuților, și cuprinde modalitatea de efectuare a vizitelor, drepturile și obligațiile părților.".

Jurnaliștii de la gandul.ro au transmis că Asociația ASUM, condusă de fostul deținut Ionel Spătaru, se bucură de susținere politică la nivelul municipiului Brașov. Datorită relațiilor asociația a ajuns să primească și un sediu gratuit, în care își desfășoară activitatea. Acesta a fost atribuit în baza unei hotărâri de consiliu municipal, într-unul din spațiile aflate în proprietatea Primăriei condusă de liberalul George Scripcaru.

Condamnat pentru o șpagă uriașă

Fostul deținut Ionel Spătaru a fost vicepreședinte al PDL Brașov și, în această calitate, partidul l-a promovat în funcția de șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor. În 2011, Spătaru a pretins 300.000 de lei de la patronul unei societăți comerciale pentru a nu-i închide societatea comercială. Potrivit DNA, în câteva luni, între iulie și octombrie 2011, Ionel Spătaru ar fi încasat 70.000 de euro.

Administratorul a formulat denunț la DNA, care a organizat un flagrant în urma căruia președintele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor a fost reținut în timp ce primea 10.000 de euro de la un fost ofițer SRI. În iunie 2012, Ionel Spătaru a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, așa cum a relatat Evenimentul Zilei, la momentul respectiv. În anul 2014, Ionel Spătaru a fost eliberat condiționat din penintenciarul din Codlea unde își executa pedeapsa.

De menționat că în acest dosar mai sunt anchetați și primarul municipiului Brașov, George Scripcaru precum și prefectul de la acea vreme, Ion Gonțea. Numele celor doi au fost devoalate de fostul ofițer SRI care participat la flagrant și care a declarat că o parte din banii ceruți de Spătaru era pentru ei.