Oreste Teodorescu vrea să iasă din tiparul obişnuit al producţiilor TV: spune că face o emisiune care nu ţine cont de rating şi în care încearcă să ofere o altă perspectivă asupra lucrurilor.
Al şaselea sezon al emisiunii "Codul lui Oreste", realizată de Oreste Teodorescu la postul B1, în fiecare vineri, de la ora 22.00, reîncepe în această seară. Tema primului episod: existenţa OZN-urilor pe teritoriul României.
"Vor veni Iuri Floroiu şi Cristian Pompei, de la «Lumea misterelor », care au reuşit să fotografieze vreo şaizeci de apariţii de OZN-uri, şi o să vorbim despre România vizitată de alte civilizaţii cosmice", spune Oreste.
EVZ: De ce ai ales să realizezi emisiunea "Codul lui Oreste"? Oreste Teodorescu: Pentru că aşa am simţit. Toate emisiunile pe care le-am făcut, au trădat starea mea interioară din momentele respective. La un moment dat a intervenit şi această emisiune, ca o consecinţă a unor ani, vreo patru, în care am avut foarte mult timp pe care mi l-am petrecut cu mine însumi. Am găsit în acest domeniu nişte răspunsuri la criza personală în care mă aflam şi am simţit nevoia să împărtăşesc lucrurile astea şi cu alţii.
Ce trebuie să înţeleagă oamenii din emisiunea ta? Eu, personal, nici nu vreau să transmit foarte multe. Vreau doar să atrag atenţia că există şi un domeniu mai vast al cunoaşterii, şi că noi suntem zămisliţi din două componente: o parte vizibilă şi una invizibilă. Cea vizibilă e cea mai măruntă, dacă am sta să ne judecăm după cum arătăm şi doar după ce trădează universul nostru exterior, ne-am cunoşte foarte puţin, 5%.
Restul procentelor sunt în invizibil (ceea ce gândim, ceea ce simţim). Eu încerc, alături de invitaţii mei, să arăt că potenţialul nostru există într-o lume pe care nu o vedem, dar avem toate instrumentele să o percepem. Acum o să numesc doar două dintre ele: intuiţie şi imaginaţie.
Cât de mult te interesează audienţa pe care o faci? Eu emit ceva în eter şi mă interesează mai puţin numărul sau cantitatea privitorilor. Aş fi preocupat dacă măcar unul din cei care se uită la acestă emisiune îşi regăseşte propria năzuinţă, nu în emisiune, ci în el însuşi. Eu vreau doar să-i dau un pretext, să se caute mai bine. Dacă aş fi căutat audienţa nu aş fi avut-o, aşa că nu mă concentrez pe asta.
Şi, totuşi, ratingul e ridicat. La mine nu e o emisiune de divertisment, e o emisiune despre lucruri simple, despre adevăruri interioare. Dacă simţi că vibrezi la o singură ediţie, şi acesta este un pretext să începi să te studiezi mai profund pe tine şi lumea din jur, eu mi-am atins obiectivul.
Dar eşti un om de televiziune, trebuie să te intereseze audienţa. Nu sunt un om de televiziune. Eu am terminat regie film. Pentru mine televiziunea a fost un strict necesar, nu ştiam ce să fac altceva. Mi-a fost mai uşor să în ţeleg limbajul acesta decât dacă m-aş fi angajat la o fabrică. Mă pricep suficient de mult încât să-mi fac datoria, dar nu sunt un pasionat al televiziunii.
Ce feed-back ai de la oameni? Audienţa emisiunii e în jur de 150.000-200.000 de oameni. Măcar 10% din oamenii aceştia au reacţii. Pe lângă asta, un alt instrument de măsurare a fost şi cartea care s-a vândut în peste 15.000 de exemplare.
De ce ai plecat de la Antena 2? La Antena 2 am venit sedus de posibilitatea de a construi, împreună cu Mircea Badea şi cu Mihai Gâdea, un post de televiziune care să aibă o identitate, numai că, în momentul în care intri în războiul profitului şi al audienţelor imediate, nu poţi să-ţi duci planul până la capăt. Nu am vrut să pierd o parte din timp construind ceva ce nu mai semăna cu povestea iniţială.
Culoarea predominantă din studioul emisiunii tale este violetul. De ce? Indigoul, în sistemul oriental, e o culoare care predispune către cunoaştere. Cardinalii catolici au căptuşeala mantiei indigo. E o culoare de putere, dar nu de putere ca forţă, ci de putere interioară. Face parte din spectrul superior celorlalte culori şi am considerat că încadrează obiectul emisiunii şi predispune un alt fel de percepţie a lucrurilor.
Menţionează un lucru la care te-ai gândit mult şi pe care ai reuşit să-l desluşeşti? Mi-am propus să mă reîndrăgostesc de România şi mi-a ieşit. Am citit câteva cărţi de istorie, scrise de către istorici americani şi greci, care nu aveau nici un motiv de a ridica cultura românească la un nivel înalt. Am vizitat de foarte multe ori Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Satului şi am descoperit nişte lucruri de o profunzime extraordinară. Pe lângă toate astea, am adăugat şi peisajul românesc. România e un pământ binecuvântat. "Mi-am propus să mă reîndrăgostesc de România şi mi-a ieşit.“, ORESTE TEODORESCU, realizator TV