Rețelele care scot bani „frumoși” din cerșetorie rămân, din păcate, un subiect de actualitate. Totul este și mai grav în momentul în care în această „activitate” sunt implicați copii care sunt obligați să cerșească pentru a aduce bani celor care îi coordonează „din umbră”.
Din acest punct de vedere, litoralul românesc oferă un exemplu negativ. Potrivit site-ului cancan.ro, stațiunea Costinești este împânzită de copii obosiți și înfometați care sunt trimiși să cerșească de capii unei asemenea rețele.
Totul se bazează pe factorul emoțional. „Șefii” știu că turiștilor li se va face milă de micuții care li se strecoară printre picioare sau îi privesc cu ochii înlăcrimați. Exploatarea cotidiană ar trebui stopată rapid de oamenii legii, doar că scenariul se desfășoară, încă, fără ca nimeni să spună „stop”.
Copii între 6 și 12 ani sunt obligați să cerșească întreaga zi, indiferent dacă sunt obosiți sau nemâncați, informează aceeași sursă. Ionela, o turistă, a dezvăluit drama micuților la sfârșitul săptămânii trecute.
Tânăra a urmărit cum timp de câteva zile copiii erau „plasați” în puncte cheie de cerșit. De exemplu, în zona discotecii Tineretului primul băiat de maximum 7 ani i-a atras atenția. Copilul zăcea așezat pe cartoane, cu un pahar de plastic în care strângea bani de la trecători.
Femeia a observat încă doi copii, tot băieți, pe aceeași stradă. Unul de aproximativ 6 ani și altul cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani. Ambii țineau în brațe pui de căței, tot cu pahare de plastic lângă ei. Erau „plasați” aproape de colțul cu Aleea Litoral, tot pe cutii de carton, la distanță de maxim 10 metri unul de celălalt.
O fetiță de 8-10 ani cu un cățel lângă ea a fost descoperită aproape de Max Beach. Acoperită cu o pătură ponosită, copila dormea direct pe caldarâm.
În zona gării din Costinești, pe strada Tineretului, în zona Hotelului Ștefania și vis-a-vis de acesta, Ionela a mai văzut trei copii ziua următoare. Erau doi băieți și o fată, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, care țineau tot căței în brațe, cerșind bani de la trecători.
Reacția autorităților
După ce în presă au apărut mai multe informații pe acest subiect dramatic, autoritățile statului au început să reacționeze. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a anunțat că încă de duminică seara a început să caute prin Costinești cazuri de minori obligați să cerșească, însă momentan nu au găsit nimic.
„Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța s-a sesizat cu privire la situația unor minori care au fost văzuți cerșind, dormind sub cerul liber, lipsiți de supraveghere.
Au fost contactate de îndată autoritățile din localitatea Costinești în scopul identificării minorilor aflați în situații de risc. Astfel, după verificările efectuate în timpul zilei de Poliția Națională, echipe mixte formate din reprezentanți ai DGASPC Constanța (asistent social și psiholog), Poliției și Jandarmeriei au verificat, seara trecută, întreaga localitate Costinești.
Facem precizarea că, în urma acțiunilor din seara trecută, nu au fost identificați minori care să se afle în situația semnalată.
În mod categoric, DGASPC Constanța va continua în perioada următoare acțiunile, în colaborare cu autoritățile. În același timp, Poliția va anunța de îndată DGASPC Constanța în legătură cu situații care pot să apară în cursul zilei.
DGASPC Constanța va lua toate măsurile ce se impun în astfel de situații și, potrivit legii, se poate ajunge până la instituirea unor măsuri de protecție speciale pentru copiii aflați în astfel de situații”, se arată în comunicatul de presă, emis de către DGASPC Constanța.
De asemenea, și IPJ Constanța a transmis că se desfășoară acțiuni în parteneriat cu DGASPC.
„Polițiștii constănțeni s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile video apărute în spațiul public. Astfel, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Costinești, împreună cu reprezentanți ai DGASPC Constanța, au desfășurat acțiuni (încă de aseară) pentru prevenirea și combaterea fenomenelor de cerşetorie, vagabondaj, dar și a traficului și exploatării persoanelor vulnerabile. La finalizarea activităților, pentru că astfel de acțiuni vor continua și în zilele următoare, se vor lua măsurile legale care se impun în astfel de situații”, se arată într-un comunicat de presă, emis de către IPJ Constanța.
Fenomenul copiilor exploatați pentru cerșit este răspândit pe întreg litoralul de zeci de ani. Chiar dacă autoritățile sancționează parinții copiilor, aceștia pot fi trași foarte greu la răspundere. Făcând parte din familii nevoiașe, nu dețin nici proprietăți și nici bani pentru a fi sancționați în mod real.