Medicul american Anthony Fauci a scos în evidență faptul că „grăbirea lucrurilor” în ceea ce privește vaccinul anti-COVID ar putea avea repercusiuni foarte grave.
Distribuirea unui vaccin anti-COVID înainte ca eficiența acestuia să fie dovedită este o idee proastă care ar putea pune în pericol şi testarea altor vaccinuri, a declarat medicul american Anthony Fauci, potrivit CNN.
„Ultimul lucru cu care nu ai vrea să ai de-a face la un vaccin este să primeşti o autorizaţie de utilizare de urgenţă (EUA) înainte de a avea date sigure privind eficiența acestuia”, a explicat Fauci.
„Unul dintre pericolele potenţiale dacă lansezi prematur un vaccin este că ar face dificil, dacă nu imposibil, ca celelalte vaccinuri să mai înscrie oamenii în procedura de testare”, a completat acesta în continuare.
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că este posibil să apară un vaccin anticoronavirus înaintea scrutinului prezidenţial şi parlamentar din noiembrie, relatează Reuters.
Experții se tem, însă, că Trump ar putea face presiuni asupra FDA pentru a aproba un vaccin prin intermediul unui EUA înainte ca acesta să fie testat complet - o metodă care nu a fost niciodată utilizată pentru a aproba un vaccin destinat unei utilizări pe scară largă.
„Pentru mine, este absolut esenţial să demonstrezi că un vaccin este sigur şi eficient, ambele”, a spus Fauci.
Șeful Comisiei Naționale de Sănătate, Zheng Zhongei, a declarat că guvernul a autorizat „utilizarea de urgență” a vaccinului pentru cadrele medicale și polițiștilor de frontieră. El susține că procedura este una legală și a fost aprobată de urgență de guvern, însă nu a oferit detalii privind acest tratament. Aceasta ar fi prima confirmare a utilizării vaccinurilor de către China în afara studiilor clinice.
„Avem pregătite mai multe măsuri, inclusiv planuri de monitorizare a efectelor secundare, pentru a ne asigura că utilizarea de urgență este bine reglementată și atent monitorizată”, a declarat Zheng.
În luna iunie, guvernul chinez a făcut apel la angajații din companiile de stat care călătoresc mult în străinătate să se ofere voluntari pentru testare. Săptămâna trecută, însă, un avion cu mineri chinezi la bord a fost blocat în Papua Noua Guinee, după ce guvernul local și-a exprimat neîncrederea în legătură cu eficiența vaccinului.