Parlamentul UE pune capac galetii de gunoi

Parlamentul UE pune capac galetii de gunoi

Romania si celelalte state membre ale UE ar putea sa fie obligate, in curand, sa respecte un nou standard european in materie de ecologie, dupa ce Parlamentul European (PE) a votat ieri pentru impunerea unor limite obligatorii la cantitatea de gunoi produsa in fiecare stat membru.

Comisia pentru Mediu a PE a propus ieri doua amendamente la directiva-cadru pe deseuri, care au fost aprobate de plenul legislativului comunitar. Primul amendament - propus de Caroline Jackson, deputata britanica din partea popularilor - prevede ca, pana in 2012, cantitatea de gunoi produsa in UE sa fie limitata la nivelul celei din 2008. A doua modificare stipuleaza ca, pana in 2020, niciun deseu reciclabil sa nu mai fie admis in gropile de gunoi.

Refolosire, reciclare, recuperare de energie

Pentru ca media cantitatii de gunoi produsa anual in UE a crescut in ultimii zece ani de la 460 de kilograme la 518 kilograme pe cap de locuitor, iar in spatiul comunitar nu exista o standardizare a managementului deseurilor, Jackson a propus o strategie ecologica in cinci trepte pentru reducerea muntilor de gunoaie care se acumuleaza in rampele de gunoi ale Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform amendamentelor PE, prima prioritate a statelor membre trebuie sa fie prevenirea producerii de deseuri, urmata in ordine de refolosire, reciclare si recuperarea de energie prin incinerarea deseurilor. Depozitarea in gropi de gunoi ar trebui sa fie solutia de ultima instanta.

Pentru a putea intra in vigoare dupa amendarea de catre PE, directiva-cadru revizuita privind deseurile ar trebui sa fie aprobata de fiecare stat membru UE in parte.

Sansele ca acest lucru sa aiba loc sunt insa minime, date fiind diferentele enorme intre statele membre atat in privinta cantitatii de deseuri produse, cat si in privinta proportiei deseurilor refolosite, reciclate sau incinerate.

Potrivit presedintiei germane a UE, concilierea - procesul prin care Consiliul ajunge la un compromis cu Parlamentul in privinta unei directive - ar putea avea totusi loc pana la sfarsitul lunii iunie. 

La noi, ca la nimeni

Ministerul Mediului, incurcat in deseuri

In timp ce Comisia Europeana propune o strategie de diminuare a cantitatii de deseuri, reprezentantii Ministerului Mediului habar nu au ce se intampla in ograda lor.

"Nu avem date suficiente pentru ca sistemul de colectare selectiva a deseurilor va fi extins la nivel national abia de anul acesta. Pana acum au fost doar proiecte-pilot, in diferite zone ale tarii", spune Valentin Blanaru, consilier al ministrului mediului. In ceea ce priveste cantitatea de deseuri menajere pe cap de locuitor, reprezentantii ministerului spun ca ar fi in jur de 799 kilograme pe an.

Pe site-ul Eurostat apare insa o cantitate estimata la 382 kilograme pe cap de locuitor pentru anul 2005. Mai mult, Norvegia a avut, in acelasi an, cea mai mare cantitate de deseuri pe cap de locuitor - 759 de kilograme pe an. (Ana-Maria Adamoae)