Și premierul Dacian Cioloș a trimis o scrisoare către președinții Senatului și Camerei deputaților în care îi urgenta pe aleși să aprobe directiva Consiliului UE.

"Ratificarea este cu atât mai urgentă cu cât plata de de către toate statele membre a impactului noii Decizii în cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibilă numai în cazul în care România va notifica Secretariatul General al Consiliului că a finalizat procedurile de ratificare până cel târziu 30 septembrie a.c.", se arată în scrisoarea premierul Cioloş.

Proiectul de lege pentru ratificarea deciziei Consiliului a mai fost pe ordinea de zi a plenului reunit în 22 martie, 11 aprilie, 4 mai şi 22 iunie, însă nu a putut fi adoptat pentru că a fost o problemă de cvorum, trebuie să voteze două treimi din numărul parlamentarilor.

În ultima şedinţă a Birourilor Permanente Reunite s-a stabilit ca proiectul să intre pe ordinea de zi a următorului plen reunit de luni, 19 septembrie, însă preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu poate garanta că aleşii vor veni la vot în număr suficient de mare pentru a ratifica decizia.

Concret este vorba despre Decizia nr. 335/2014 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene care "trebuie să asigure resurse adecvate pentru dezvoltarea corespunzătoare a politicilor Uniunii, fiind supus unei discipline bugetare stricte". "Elaborarea sistemului de resurse proprii poate şi ar trebui să contribuie la eforturile de consolidare bugetară mai vaste depuse de statele membre şi să participe, în cea mai mare măsură posibilă, la dezvoltarea politicilor Uniunii. Prezenta decizie ar trebui să intre în vigoare numai după ce a fost aprobată de toate statele membre, în conformitate cu normele constituţionale ale acestora, respectându-se astfel pe deplin suveranitatea naţională", se arată în document.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, primul-ministru Dacian Cioloş va participă, luni, ora 14.30, la ''Ora Premierului'', la invitația grupului parlamentar PSD, pentru a prezenta în plenul reunit al celor două Camere un raport cu privire la execuția bugetară.

La ora 17.00 Dacian Cioloș va pleca la New York pentru a participa la Adunarea Generală ONU.

Tot, luni, Biroul permanent al Senatului va stabilit când va fi dezbătută şi votată cererea privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină.