Abia ce s-a constituit noul Parlament și se semnalează deja primele gafe ale aleșilor. Cunoscutul avocat Toni Neacșu scrie despre anomaliile privitoare la o lege care trebuie să intre în vigoare.
Practic, o lege amână intrarea în vigoare a unor prevederi din altă lege.
„Ceea ce vedeți este prima gafă majoră pe care o va face noul Parlament. De la 1 ianuarie 2021 urmează să intre în vigoare dispozițiile privitoare la judecarea apelurilor în complete formate de 3 judecători. Întrucât în domeniul justiției nu se mai pot da ordonanțe de urgență singura soluție pentru prorogarea pe mai departe a acestui termen era o lege promovată în Parlamentul României.
Abia mâine pe 29.12.2020 proiectul de lege privind amânarea intrării în vigoare a acestor prevederi va fi supus și probabil aprobat în Senat. Problema este că oricât de repede se vor mișca va fi imposibil ca până pe 31.12.2020, inclusiv, să intre în vigoare o astfel de lege.
Dacă mâine legea va fi aprobată vor mai fi necesare 5 zile pentru exercitarea controlului de constituționalitate, cele maxim 20 de zile pentru promulgare și alte 3 zile pentru intrarea efectivă în vigoare după publicarea în M. Of.
Deci cel mai repede va intra în vigoare în a doua săptămână a lui ianuarie. Pentru orice gâgă juridic este evident că o lege nu poate amâna intrarea în vigoare a unor prevederi din altă lege decât dacă legea apare înainte de această intrare în vigoare, altfel spus înainte de 01.01.2021”, a scris Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook.
Toni Neacșu, judecător, președinte de tribunal, avocat
Adrian Toni Neacșu a fost judecător timp de 16 ani, președinte de tribunal și membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent este avocat. Este redactor șef la Pandectele Române și Monitorul jurisprudenței. Este autorul cărților Între statul de criză și statul de drept și Convinge judecătorul - tehnica și arta convingerii instanței.
Pe 21 decembrie, noii parlamentari din legislatura 2020-2024 au fost validați oficial. Partidele parlamentare PSD, PNL, USR, UDMR și AUR și-au împărțit funcțiile de conducere dar și șefia celor două Camere. Alianța de centru dreapta a preluat oficial puterea în Parlament.
La Camera Deputaților, Ludovic Orban a fost ales șef în timp ce Senatul, pentru prima oară în istoria României, este condus de o femeie, Anca Dragu (USR).