Parlamentul macedonean aprobă noul Guvern condus de Nikola Gruevski

Parlamentul macedonean aprobă noul Guvern condus de Nikola Gruevski

Parlamentul macedonean a aprobat ieri seară, la Skopje, noul Guvern prezentat de premierul Nikola Gruevski, care şi-a reiterat hotărârea de a continua reformele pentru a permite aderarea ţării sale la Uniunea Europeană.

Noul Guvern macedonean a obţinut aprobarea tuturor celor 78 de deputaţi prezenţi, dintr-un total de 120.

Partidul Conservator condus de Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE) a obţinut majoritatea absolută la alegerile legislative anticipate de la 1 iunie, dar a încheiat o alianţă cu principala formaţiune politică albaneză, Uniunea Democratică pentru Integrare (DUI), pentru a forma Guvernul.

Principalele partide de opoziţie, Uniunea Social-Democrată a Macedoniei (SDSM) şi Partidul Democratic al Albanezilor (DPA), care au boicotat lucrările Parlamentului, nu au luat parte la reuniune.

SDSM hotărâse cu zece zile în urmă să boicoteze Parlamentul în urma arestării vicepreşedintelui său, Zoran Zaev, acuzat de implicare în "crima organizată" şi de abuz de putere. DPA nu a participat la lucrările Parlamentului întrucât pune la îndoială rezultatele electorale din regiunile Macedoniei majoritar albaneze.

"Vom munci zi şi noapte pentru a deveni membru UE şi NATO", a declarat premierul macedonean în faţa deputaţilor.

"Dar dacă Grecia decide (...) să ne împiedice să ajungem la acest obiectiv dorit, noi vom munci pe o strategie privind stabilitatea şi dezvoltarea economică şi democratică chiar şi în aceste condiţii", a subliniat acesta.

Grecia blochează din 1991 recunoaşterea internaţională a Macedoniei sub acest nume, pe care îl consideră ca făcând parte din patrimoniul său istoric naţional.

Grecia blocase în aprilie aderarea Macedoniei la NATO până când nu se va ajunge la un acord privind numele acestei foste republici iugoslave.Nikola Gruevski şi-a asumat, de asemenea, angajamentul de a asigura o creştere economică de cel puţin şase la sută, de a atrage investiţii străine, de a moderniza infrastructura ţării şi de a depune eforturi suplimentare în domeniul tehnologiilor informatice.

Nikola Gruevski a promis, de altfel, să lupte împotriva corupţiei şi crimei organizate şi să îmbunătăţească relaţiile interetnice.             Partidul lui Nikola Gruevski dispune de 63 de mandate în Parlamentul macedonean, urmat de SDSM care deţine 27.   DUI are 18 deputaţi faţă de cei 11 ai DPA şi de unu al Partidului pentru un Viitor European (opoziţie).

Sursa: Mediafax

(13:45)

Ne puteți urmări și pe Google News