Pentru unii parlamentari, prima grijă este drumul la casierie, nu inițierea de legi, votul sau dezbaterea proiectelor de acte normative. Din acest motiv, ei sunt văzuți ca niște aleși care trădează interesele cetățenilor, imediat după ce sunt desemnați ca parlamentari. Unii, mai în glumă mai în serios, spun despre campionii chiulului că sunt „asistații social ai Parlamentului”.

Mai sunt și cazuri rare de deputați și senatori care își fac bine treaba. În Opoziție, cei mai mulți parlamentari nu exista ca activitate, ei fiind mult mai prezenți în studiourile de televiziune. Printre ei și vedete consacrate ca Victor Ponta sau Dan Barna. Nici Marcel Ciolacu, Nicu Bănicioiu, Daniel Constantin nu sparg gura târgului.

O dată în viață, la depunerea jurământului

Cel mai eficient parlamentar de Opoziție este deputatul PNL de Alba, Florin Roman: 295 luări de cuvânt la microfonul camerei, cele mai multe proiecte de legi inițiate și peste 300 de întrebări și interpelări adresate membrilor Guvernului.

La liberali, Opoziția se bazează și pe activitatea liderului de grup, Raluca Turcan.

La PMP, onoarea este salvata de Marius Pașcan și Petru Movilă, iar la USR de Cristian Seidler și liderul Cristina Prună.

În rest, cam bate vântul în Opoziție, 12 parlamentari au fost la tribuna Parlamentului doar la depunerea jurământului.

La parlamentarii puterii, lucrurile sunt clare: nu contează ce fac ca și parlamentari, contează doar sa asigure majoritatea și susținerea guvernului. UDMR este partidul cu cele mai multe legi adoptate, ca urmare a trocului cu PSD. Miza acestui început de sesiuni este, fără îndoiala, răsturnarea guvernului Dancila.

Te-ar putea interesa și: