Dispoziția referitoare la azil a fost aprobată de guvernul partidului Noua-Democrație, de centru-dreapta și de partidul naționalist de opoziție, Soluția Greacă. Mișcarea pentru Schimbare (KINAL, de centru-stânga) și-a declarat „prezența” la vot, în timp ce Partidul Comunist (KKE) a votat împotriva acesteia.
Înainte de vot, toți parlamentarii partidelor de opoziție (SYRIZA, KINAL, KKE, Greek Solution și MeRA25) au ieșit din plen, acuzându-l pe Ministrul Muncii și Asistenței Sociale, Giannis Vroutsis, că a depus amendamente irelevante, despre care nu există informații.
Desființarea azilului academic în universitățile grecești a fost una dintre primele promisiuni pre-electorale ale premierului Kyriakos Mitsotakis.
O moștenire a represiunii studenților, la 17 noiembrie 1973, de către junta militară la putere atunci, azilul universitar a fost reglementat în Grecia în anul 1982.
Guvernul conservator nou ales susține că azilul în instituțiile de învățământ superior oferă un teren fertil elementelor infracționale.
„Ne dorim ca instituțiile de învățământ superior să devină celule de reflecție și locuri de creație. Trebuie să rămână deschise toată ziua pentru tineret, pentru cursuri, discuții și concerte. Să fie locuri de prospețime și reflecție în toată țara, fără teama de situații de ură și dezastru. Un loc de întâlnire pentru noi tendințe și pentru inovație, așa cum se întâmplă peste tot în lume”, a subliniat domnul Mitsotakis în discursul pe care l-a adresat sesiunii plenare a parlamentului.
Noul proiect de lege, introdus de Ministrul Educației și Cultelor Niki Kerameus, semnalează „renașterea” universităților din Grecia, a adăugat Mitsotakis.
„Nu dorim polițiști în universități, ci să îi dea afară pe cei cu glugă”, a declarat premierul, subliniind că cei care poartă glugă servesc interese ilegitime.