Când doi oameni divorțează, nu există parte care să nu fie afectată. Adulții sunt afectați în felul lor și, de cele mai multe ori, nu se gândesc cum separarea îi afectează pe copii. Unii nici nu realizează cât de greu le e acestora în noua situație. Trec poate ani până își dau seamna că fiii lor au devenit mai retrași, iar această stare e, de cele mai multe ori, doar vârful aisbergului. În acest context, un timișorean se ambiționează să lanseze o propunere legislativă. Intenția e simplă. Părinții ar urma să fie obligați prin lege să parcugă un curs ante-divorț, pentru a li se aduce la cunoștință, concret și detaliat, ce va urma, cum trebuie să acționeze spre binele lor și al copiilor lor.
O serie de studii internaționale au demonstrat cât de afectați sunt copiii atunci când părinții lor se separă. Rezultatele nu sunt o pledoarie pentru ca părinții să rămână împreuna deși nu se mai iubesc și nu se mai suportă, ci atrag atenția asupra faptului că e imperativ necesar ca adulții să conștientizeze ce au de făcut din ziua următoare deciziei de divorța. Inițiativa legislativă care se conturează acum în România se inspiră din măsuri similare luate de alte țări.
În Danamerca părinții care divorțează sunt obligați să învețe
În aprilie anul acesta, Danemarca a modificat legea privind divorțul și a introdus ca obligatoriu un curs video pentru părinți prin care aceștia conștientizează efectele pe care divorțul le are asupra copiilor existenți în cuplu. Mai mult, cursul obigatoriu este gratuit, iar la fel se intenționează să fie și în România.
Merită menționat că în Danemarca rata divorțurilor este de 50%, dar, totodată, populația de aici este considerată una din cele mai fericite din lume.
Și în Statele Unite ale Americii există un curs similar adresat părinților aflați în punctul de a se separa, dar acesta costă și e opțional, în sensul că judecătorul de divorț decide necesitatea lui.
Proiect românesc: curs de orientare după divorț
Sociologul timișorean Adrian Păscuță este inițiatorul unui proiect legislativ care ar urma să îi oblige și pe părinții români care se separă să parcurgă un curs similar de ”orientare” post divorț. ”Ideea este ca părinții care divorțează să înțeleagă cum poate evolua relația cu copiii lor pe viitor, ce efecte negative pot exista în urma separării și cum pot fi acestea minimizate”, explică sociologul.
A pornit în acest demers din proprie experiență, el fiind divorțat și având cei trei copii, minori, încredințați sub tutelă unică, deja de 3 ani.
”Am convingerea că acest curs va fi un instrument foarte util pentru toți părinții care divorțează, și o spun pe de o parte din proprie experiența, dar și din feed-back-ul primit în urma cursurilor pe care le-am inițiat deja”, a mai declarat Adrian Păscuță.
Ce ar învăța părinții în acest curs obligatoriu?
În primul rând vor înțelege cum simt copiii lor despărțirea, dar și faptul că aceștia au nevoie de legături constante cu ambii părinți.
De aici rezultă că ambii soți care divorțează trebuie să înțeleagă și să-și asume că, pentru buna dezvoltare a copiilor lor, trebuie să colaboreze în continuare și să le arate acestora afecțiune.
Un alt aspect e legat de modul corect de a introduce în viața copiilor un nou partener dar și cum să accepte noul partener al părintelui de care s-au separat.
Comunitatea părinților divorțați
La inițiativa lui Adrian Păscuță a fost constituită prima comunitate de familii monoparentale / părinții singuri din România, care în prezent număra aproape 3.000 de membri.
După divorț, având de crescut trei copii, și punându-și problema cum pot fi aceștia minim afectați de separarea de mamă, și-a dat seama cât de complicată este abordarea copiilor separați de unul dintre părinți și a început să se instruiască.
A studiat mult, a parcurs cursuri în străinătate și online, iar după ce a învățat destule a decis să împartă cunoștințele cu ceilalți. Astfel, a conceput un curs gratuit, accesibil oricui aflat în această situație, care se desfășoară online.
”Ideea pentru generarea acestei comunități am fost să ne ajutăm reciproc și să împărtășim idei. În același context am lansat, în decembrie anul trecut, cursul gratuit pentru părinții singuri care se desfășoară online, cuprinzând opt lecții. Deja cursul a fost parcurs de 2.000 de persoane”, mai arată sociologul.
Copiii, cei mai afectați în urma divorțului
În România rata divorțurilor este de 25 %, mai mare semnificativ în mediul urban. Cercetările realizate în țara noastră arată și că 85 % din copiii cu un singur părinte provin din divorțuri.
O serie de cercetări desfășurate de specialiști de la marile universități din lume au demonstrat cum sunt afectați copiii în momentul în care părinții lor divorțează. În general aceștia au rezultate școlare mai slabe, se retrag din societate, sunt mai predispuși la abandon școlar și infracționalitate, rata sinuciderilor în rândul lor este dublă în comparație cu copiii care trăiesc în familii complete.
După divorț, deseori, la copii apar somatizări care duc la probleme de sănătate: le scade imunitatea sau sunt predispuși la obezitate, acestea fiind cele mai întâlnite cazuri.
Pe de altă parte, statistic, aproximativ la cinci ani după divorț majoritatea copiilor pierd contactul cu unul dintre părinți. O altă problemă care apare este alienarea parentală.
Cercetări extinse arată și că adulții care au fost copii de părinții divorțați intră mai greu în relații stabile, iar incidența bolilor psihice în cazul lor este mai mare.
Sursa foto: Adrian Păscușă - arhivă personală