Evenimentul Zilei > Politica > Parlamentarii au AMÂNAT reexaminarea finanțării partidelor. VEZI soluția liberalilor
Parlamentarii au AMÂNAT reexaminarea finanțării partidelor. VEZI soluția liberalilor

Parlamentarii au AMÂNAT reexaminarea finanțării partidelor. VEZI soluția liberalilor

Cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis la legea finanţării partidelor politice va fi luată în discuție de Comisia de Cod electoral abia săptămâna viitoare.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral, Mihai Voicu, a declarat, astăzi, că liberalii sunt de acord cu cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea finanţării partidelor politice pentru că în ea sunt lucruri care vor întări transparenţa şi controlul cheltuirii banilor publici.

"Din punct de vedere politic, PNL consideră că cererea de reexaminare trebuie admisă pentru că sunt lucruri care vin să întărească transparenţa şi controlul cheltuirii banilor publici. Nu am înţeles că există puncte de vedere divergente nici de la celelalte partide parlamentare, în consecinţă va fi discutat marţea viitoare. Dacă marţea viitoare vom adopta raportul înlocuitor, putem transmite pentru dezbatere săptămâna viitoare Senatului", a spus Voicu, la finalul şedinţei Comisiei pentru Cod electoral, potrivit Agerpres.

El a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis solicită în cererea de reexaminare introducerea unor corecţii, iar Parlamentul are soluţii de a face în aşa fel încât să se elimine posibilitatea de a exista împrumuturi fictive şi împrumuturi care să nu mai poată fi restituite.

"Soluţia este, în opinia mea, să fixăm un termen foarte strâns pentru restituirea împrumuturilor (pentru finanţarea campaniilor electorale – n.r.), să precizăm în lege că în cazul împrumuturilor termenul de restituire nu poate fi mai mare de (un anumit număr de zile – n.r.), situaţie în care dacă termenul este depăşit împrumuturile se transformă în donaţii şi sunt calculate cu toate consecinţele legale de depăşire de praguri. De asemenea, să prevedem o modalitate ca pentru împrumuturi care depăşesc o anumită valoare acest lucru să se poată face numai prin transfer bancar, să se poată urmări banii că există fizic. Atunci lucrurile se rezolvă în sensul cererii de reexaminare", a precizat Voicu.

El a explicat că donaţiile nu au fost eliminate din lege, dar ele nu mai pot fi folosite în campanie electorală, ci doar pentru funcţionarea de zi cu zi a partidelor politice.

Mihai Voicu a menţionat că Autoritatea Electorală Permanentă a făcut un calcul pentru a şti câţi bani de la bugetul de stat se vor duce către campaniile electorale, iar aceste sume vor fi prezentate săptămâna viitoare la comisie.

"Eu cred că suma prevăzută de lege este absolut suficientă pentru ca un candidat să îşi facă o campanie decentă. Noi am redus de trei ori suma care era prevăzută în vechea lege şi cred că este o reducere substanţială şi este o sumă absolut suficientă pentru o campanie electorală decentă. Vechiul plafon era mult prea mare. 60 de salarii minime este absolut suficient. Am redus şi modalităţile de cheltuieli, nu mai pot cheltui pe bannere, pe geci, pe pixuri, pe brichete, în consecinţă se reduce dramatic bugetul. Aceste mijloace de campanie sunt interzise. Trebuie să admitem că toate aceste materiale de campanie, geci, pixuri, brichete, reprezintă o formă de mită electorală mascată, legală", a concluzionat Voicu.