Conform procurorului general al Bulgariei, Sotir Tsatsarov, Malinov ar putea primi o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între 5 și 15 ani.
Pe data de 10 septembrie, Malinov a fost eliberat pe cauțiune, primind interdicția de a părăsi teritoriul bulgar.
Malinov este acuzat că a primit bani în schimbul transmiterii unor secrete de stat către două organizații ruse. Unul dintre acestea este Societatea Vulturului cu două capete, iar a doua este Institutul Rus pentru Studii Strategice. Potrivit lui Tsatsarov, aceste informații erau legate de securitatea națională a Bulgariei.
În același caz autoritățile bulgare au impus o interdicție de 10 ani de intrare pe teritoriul Bulgariei pentru Leonid Reșetnikov, un fost general al serviciilor de informații sovietice și ruse.
Reșetnikov a fost președinte al Institutului Rus de Studii Strategice în perioada 2009-2017. Potrivit unor oficiali americani, această organizație ar fi creat o strategie de manipulare a rezultatelor alegerilor prezidențiale americane din 2016.
Potrivit procurorilor bulgari, Malinov ar fi spălat banii prin intermediul unei organizații non-guvernamentale denumite Mișcarea Națională Rusofilă, Malinov fiind conducătorul acestei organizații.