"Anul trecut, în luna ianuarie, părţi din Anglia şi Ţara Galilor nu au avut timp de trei zile o anumită grupă de sânge. Cu reguli învechite, ilogice şi nedrepte cu privire la donarea de sânge, astfel de crize s-ar putea repeta. Regulile privind donarea de sânge trebuie schimbate pentru a reflecta ştiinţa medicală modernă. Siguranţa donatorului şi a celui care primeşte transfuzia de sânge trebuie, fireşte, respectată, însă corectitudinea şi egalitatea trebuie de asemenea considerate", a scris parlamentarul într-un comentariu pentru The Guardian.

Regulile la care face referire politicianului datează din anii '80 şi vizează bărbaţii homosexuali, cărora li s-a interzis atunci să doneze sânge, de teama răspândirii virusului HIV. Regula a fost modificată în anul 2011, în sensul în care numai ea se aplică numai bărbaţii homosexuali care au avut activitate sexuală în ultimele 12 luni.

Michael Fabricant consideră că această regulă este discriminatorie, deoarece face referire la bărbaţii gay care au avut activitate sexuală în ultimele 12 luni, chiar şi protejată, în timp ce bărbaţii heterosexuali care au relaţii sexuale promiscuue nu sunt afectaţi.