Membri Comisiei parlamentare de anchetă ANRE au decis, în ședința de joi, să trimită scrisori către Consiliul Concurenței și către reglementator în care vor cere să facă o investigație pe piața gazelor din care să reiasă dacă producătorii au avut prețuri corecte în acest an, după liberalizarea de la 1 aprilie. Anunțul a fost făcut de către deputatul PSD, Iulian Iancu, șeful comisiei speciale.
„Vrem să vedem care a fost modul în care producătorii au stabilit prețul în anul 2017, ce argumente au avut, ce instrumente de piață au fost folosite pentru tranzacțiile de gaze, precum și dacă prețul este corect, competitiv și bazat pe regulile stabilite de ANRE”, a declarat Iulian Iancu, citat de Agerpres.
În cadrul audierilor de joi ale Comisiei parlamentare de anchetă ANRE, directorul general al Engie România, Eric Stab, a spus că prețul gazelor vândute de producători a crescut de la 60 de lei pe MWh, cât era la 1 aprilie, până la 105 lei în prezent.
„La 1 aprilie 2017, când s-a liberalizat piața, prețul era reglementat la 60 de lei pe MWh. În vară, prețul a crescut la 72-75 de lei, iar acum, dacă ne uităm la cele mai recente tranzacții, prețurile sunt de 105 lei. În această iarnă, prețurile vor fi mult, mult mai mari decât iarna trecută, având în vedere evoluția prețurilor de acum”, a explicat reprezentantul Engie.
Eric Stab a adăugat că, la iarnă, gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației, însă Guvernul nu are un plan de urgență pentru această iarnă.
„Dacă va fi o iarnă grea, va fi suficient gaz pentru la iarnă? Nu suntem siguri. Sperăm, dar nu avem nicio garanție”, a afirmat Stab.
Anii trecuți, Guvernul aproba în toamnă un plan de măsuri pentru situația de urgență în alimentarea cu gaze pe timpul iernii, în care erau prevăzuți pașii care trebuie urmați în caz de deficit, prioritară fiind alimentarea cu gaze a populației.
„Singura soluție, dacă nu avem suficiente gaze, este să întrerupem furnizarea către anumiți consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgență întocmit de Guvern. Acest plan există din trecut, dar trebuie updatat de urgență. Cel mai important lucru este să definim clar ce consumatori trebuie să fie întrerupți și în ce ordine, dacă va fi o lipsă de resurse”, a precizat directorul Engie.