Parisul şi Londra cer în van aliaţilor să se alăture ofensivei din Libia

Parisul şi Londra cer în van aliaţilor să se alăture ofensivei din Libia

DISENSIUNI ÎN NATO. Franţa şi Marea Britanie au convenit să sporească presiunea militară asupra regimului lui Muammar Gaddafi, dar au cerut insistent ca şi alte state membre NATO să se alăture operaţiunilor din Libia.

Parisul, care şi-a manifestat mult timp reticenţa ca Alianţa Nord- Atlantică să preia frâiele coaliţiei internaţionale formate la 19 martie în afara structurii NATO, şi-a dat în cele din urmă acordul la sfârşitul aceleiaşi luni. Alianţa rămâne însă divizată în privinţa participării la ofensiva din statul nord-african, Germania şi Turcia fiind principalii opozanţi.

Doar şase state aliate, Franţa, Marea Britanie, Canada, Belgia, Norvegia şi Danemarca - din totalul de 28 - participă în prezent la raidurile aeriene asupra obiectivelor militare controlate de forţele proguvernamentale libiene. SUA au anunţat între timp că se retrag, dar trupele sale rămân în stare de alertă în apele Mediteranei. SUA susţin însă în continuare operaţiunile Alianţei împotriva regimului de la Tripoli până la înlăturarea sa de la putere, a anunţat Washingtonul. Apel fără răspuns

Solicitarea celor două puteri europene a fost discutată, ieri, la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO de la Berlin. Spania a refuzat să-şi extindă contribuţia militară la operaţiunile din Libia, participând în continuare, alături de Olanda şi Italia, doar la controlul zonei de excludere aeriană.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul reuniunii, secretarul- general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a subliniat că niciunul dintre celelalte state aliate nu a răspuns pentru moment apelului lansat de Paris şi Londra. NATO are nevoie de mai multe avioane de luptă pentru intensificarea atacurilor asupra armatei libiene, a adăugat oficialul, citat de BBC. Reuniunea s-a încheiat cu o declaraţie comună în care NATO îi cere lui Muammar Gaddafi să se retragă de la putere.

În paralel cu negocierile de la Berlin, avioanele NATO au atacat ieri obiective din capitala libiană, mai multe explozii având loc în cartierul Bab Al-Aziziya, unde se află şi reşedinţa colonelului Gaddafi.