''Trebuie să acordăm prestigiu limbii arabe în şcolile noastre''. Sunt cuvintele ministrului Instrucţiunii franceze, Jean-Michel Blanque, care a atras multe critici.

Blanque, în direct la Bfmtv, a vorbit despre prioritatea, în şcolile franceze, de a învăţa limba arabă, în egală măsură cu engleza sau spaniola, începând cu şcoala elementară. Declaraţiile sale au dezlănţuit o furtună mediatică: ''Vrem ca copiii noştri să înveţe mult mai bine franceza. Acesta trebuie să fie obiectivul'', a spus preşedintele Adunării Naţionale, Marine Le Pen.

Dar şi printre republicani declaraţiile ministrului Instrucţiunii au declanşat critici. ''Să favorizezi limba arabă în şcoală, înseamnă să fracturezi Franţa şi să întăreşti comunitarismul'', a declarat deputatul Eric Ciotti. ''Integrarea islamului în Franţa trebuie să treacă mai întâi pragul legilor şi asimilarea culturală şi nu prin intermediul  unei supuneri comunitare''.

În Franţa, araba face parte din cele 17 limbi propuse în liceele şi şcolile superioare, dar situaţia diferă de la un departament la altul. În anumite regiuni, limba lui Mahomed nu este printre cele propuse. În orice caz, cuvintele ministrului francez trebuie încadrate în recenta hotărâre de a reduce cu mai mult de 500 de locuri de muncă de profesor, în şcolile catolice franceze. O reducere care este tot în cadrul menevrei de austeritate dorită de preşedintele francez Emmanuel Macron.

''Capacitatea noastră de a răspunde la aspiraţiile familiilor a fost puternic redusă, până la punctul că  mulţi directori de şcoli au fost nevoiţi să refuze numeroasele cereri de înscriere'', a declarat Pascal Balmand, secretarul general al învăţământului catolic. Tocmai în acest an, iată, numărul cererilor de înscriere în şcoli s-a mărit. În timp ce se efectuează reduceri de posturi în şcolile religioase catolice, deci,  gândul unora este la favorizarea învăţării limbii arabe în şcolile publice, informează Il Giornale.