Muammar Gaddafi către libieni: "Ieşiţi din case şi eliberaţi Tripoli! Trebuie să rezistăm în faţa acestor şobolani"

Muammar Gaddafi către libieni: "Ieşiţi din case şi eliberaţi Tripoli! Trebuie să rezistăm în faţa acestor şobolani"

Postul de televiziune loial liderului de la Tripoli, Al Uruba, a difuzat, azi, o nouă înregistrare audio cu Gaddafi, în care acesta li s-a adresat susţinătorilor săi. "Trebuie să le rezistăm acestor şobolani de duşmani, care vor fi înfrânţi. Ieşiţi din case şi eliberaţi Tripoli!", a spus Gaddafi. "Libia este pentru poporul libian şi nu pentru agenţii străini, nu pentru imperialism, nu pentru Franţa, nu pentru Sarkozy şi nici pentru Italia. Tripoli este pentru voi şi nu pentru cei care se bazează pe NATO", a spus cel care a condus Libia timp de 42 de ani.

UPDATE 18.40. Ţările care au sprijinit revolta din Libia vor fi recompensate pe măsură, cu contracte pentru reconstrucţia Libiei post-Gaddafi, a anunţat liderul rebelilor, Mustafa Abdel Jalil, citat de agenţia AFP. UPDATE 17.55. Purtătorul de cuvânt al colonelului libian a declarat pentru AP că acesta "este încă în Libia şi conduce lupta împotriva rebelilor". Moussa Ibrahim a precizat că Gaddafi este sănătos, în siguranţă şi are moralul ridicat. Oficiali ai Pentagonului nu au putut confirma dacă Gaddafi se află încă în Tripoli. Agenţii serviciilor secrete americane cred că liderul libian a ieşit din oraş, printr-un tunel, în timp ce rebelii ocupau capitala, informează Sky News. Corespondentul BBC transmite că rebelii care au intrat în complexul militar Bab al-Aziziya scotocesc toate încăperile şi tunelurile subterane, unde susţin că au găsit mai multe cadavre, inclusiv corpuri mutilate. La un pas de a-l aresta pe Gaddafi Publicaţia "Paris Match" scria în urmă cu câteva ore că un comando libian a fost la un pas de a-l aresta la Tripoli pe Gaddafi. "În jurul orei 10:00 dimineaţa, serviciile de informaţii au obţinut o informaţie de la o sursă de încredere privitor la locul unde s-ar fi ascuns liderul libian: o casă liniştită, fără lux ostentativ şi confort, situată în inima Tripoli, unde Gaddafi a petrecut cel puţin o noapte", scrie "Paris Match". Publicaţia susţine că fugarul a dispărut "când comandoul special libian a pătruns în casă, unde au fost găsite probe atestând trecerea liderului libian pe acolo". Ultimul bastion Rebelii libieni încearcă să încercuiască oraşul natal al lui Gaddafi, Sirt, unul dintre ultimele bastioane al liderului de la Tripoli, a declarat un purtător de cuvânt al insurgenţilor. Combatanţii speră ca forţele loiale colonelului să se predea cât mai curând, deşi acestea au jurat că îşi vor apăra liderul până la moarte.

În ultimele ore, în zonă s-au auzit tiruri de rachete, trase de cei aproximativ 1000 de militari care încă îl apără pe liderul de la Tripoli, relatează BBC. Sirt, în care locuiesc cei mai mulţi din membrii tribului lui Gaddafi, este considerat una dintre posibilele ascunzători ale colonelului libian, care mai controlează doar o mică parte a ţării.

Reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie au încercat să negocieze cu  cei care încă îl apără pe Gaddafi, însă există unele probleme de comunicare. Oraşul Sirt nu beneficiază de electricitate şi telefonie de mai multe zile, şi nici nu mai primeşte provizii de alimente, a anunţat un reprezentant al rebelilor Forţele loiale lui Gaddafi controlează, de asemenea, unele oraşe din est, notează BBC. CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • O delegaţie a Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia, invitată în România
  • Unul dintre fiii lui Gaddafi se oferă să medieze un acord de pace în Libia | VIDEO
  • Petrolul Libiei "curge" spre aliaţii rebelilor