Intrebarea lansata ieri de "Evenimentul zilei", "Cu sau fara coronite?", a starnit controverse pe forumul on-line al ziarului.
Multi cititori si-au amintit cu nostalgie de serbarile de sfarsit de an si au „votat” pentru reintroducerea coronitelor. Altii insa considera ca e un simbol comunist, care trebuia eliminat.
In acelasi timp, invatatoarele din tara si-au stabilit propriile reguli. Nota Ministerului Educatiei, care impune acestora sa acorde elevilor din clasele I-IV diplome in loc de coronite, a fost incalcata in mai multe orase. De dragul celor mici, „doamnele” au pregatit serbari speciale, in care i-au recompensat pe premianti cu „lauri”.
Timisoara. Toti elevii care vor avea premiul I la finele acestui an, in judetul Timis, vor purta coronite. „Sunt ceva special, un semn distinctiv pentru cei care au muncit tot anul. E adevarat ca unii colegi ii privesc putin ciudat, dar cei care primesc si coronite sunt mai fericiti decat daca ar primi doar un pachet de carti si o diploma”, spune o profesoara de la o scoala timisoreana.
Cluj-Napoca. Si la Cluj moda pare sa se fi intors. „La clasele mari nu se mai dau coronite, dar la ciclul primar au revenit. Elevii trebuie motivati”, a declarat Lia Moritz, directoarea scolii nr. 10 din Cluj-Napoca.
Ploiesti. Daca acum cativa ani, terminarea unui an scolar era motiv de bucurie pentru floraresele din piata centrala a Ploiestiului, astazi profitul de la sfarsit de an scolar este aproape nesemnificativ.
„Astazi am vandut doar doua coronite si acelea la comanda. Nu are rost sa raman cu ele pe taraba. Macar flori pentru profesori sa mai vindem si noi”, se plange Eugenia Stavrache, una dintre floraresele care regreta castigurile de altadata. (Departamentul Corespondenti)
FORUM
„Nu percepeam valoarea ei” Anonim: „Pe vremuri aveam o multime de invidiosi in jurul meu care mai mult ma ironizau cand luam coronita. Au uitat insa sa ma mai ironizeze cand am intrat la facultate si am luat note mari si acolo. Chiar nu percepeam valoarea ei fiindca imi placea sa invat si imi place in continuare”.
Bianca, din Canada: „Cred ca astfel de coronite se ofera numai in Romania. In nicio alta tara civilizata nu am auzit de asa ceva”.
Corijent intr-a XII-a: „Si pacat ca persistam in aceasta grava eroare care se cheama „haideti sa nu discriminam”. (...) Nicio problema, doamnelor educatoare, daca nu discrimineaza scoala, o va face viata”.
Evenimentul zilei va invita sa impartasitI amintirile sfarsitului de an scolar. Asteptam povestile voastre despre premiul I cu coronita, insotite de fotografii.
Cititi si: Cu sau fara coronita