Părinţii sunt stâlpul casei copiilor

Sprijinul financiar din partea părinţilor este esenţial pentru ca tinerii să îşi poată întemeia propria familie sunt de părere 90% dintre românii participanţi la sondajul Flash Eurobarometer Intergenerational solidarity, efectuat în perioada 20-24 martie.

Tot românii sunt cei mai încrezători dintre europeni în faptul că firmele care angajează care au angajaţi tineri sunt mai performante decât cele cu angajaţi în vârstă. Astfel, 53% dintre români împărtăşesc această opinie, în timp ce numai 27% din cetăţenii statelor membre UE sunt de aceeaşi părere.

Mass-media, generatoare de conflicte

Eurobarometrul mai indică, potrivit Mediafax, că 27% dintre români sunt "absolut de acord" cu faptul că mass-media exagerează riscul de apariţie a unor conflicte între generaţii. La limita superioară se află grecii şi portughezii, mult mai convinşi de exagerările mass-media cu privire la acest conflict, iar limita inferioară este reprezentată de maltezi şi lituanieini.

Bătrânii nu sunt o obligaţie Persoanele în vârstă nu sunt o povară pentru generaţia tânără, sunt de părere 59% dintre românii participanţi la studiu, spre deosebire de 62% cât este media la nivelul Uniunii Europene.  

În ceea ce priveşte ideea că femeile vârstnice se confruntă cu un risc de sărăcie mai mare comparativ cu bărbaţii, românii sunt mai sceptici decât restul europenilor, numai 20% dintre ei fiind de acord cu această afirmaţie, spre deosebire de  23% cât este procentul la nivelul celorlalte ţări membre UE.

Taxele, tot mai greu de plătit

Potrivit studiului, 16% dintre români (spre deosebire de 19 procente la nivelul UE 27) sunt "absolut de acord" cu faptul că persoanele încadrate în muncă vor avea din ce în ce mai multe dificultăţi în ceea ce priveşte plata taxelor şi a contribuţiilor sociale destinate bătrânilor.

În schimb, 30% dintre români (faţă de 35% la nivelul UE27) sunt "absolut de acord" cu faptul că guvernul lor ar trebui să sprijine mai mult persoanele care au împlinit vârsta de pensionare să continue să muncească.

Educaţia este neglijată

Românii se declară "categoric de acord" cu faptul că guvernul lor cheltuieşte prea puţin pentru educaţie şi tineret comparativ cu suma alocată persoanelor în vârstă.

Studiul Eurobarometru a fost realizat, în principal, prin telefon şi a avut ca subiecţi 1.000 de persoane cu vârste de peste 17 ani din fiecare ţară membră a Uniunii Europene, alese aleator.

Din cauza reţelelor de telefonie prost dezvoltate, proximativ 300 dintre interviuri au fost realizate personal în Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.