Părinții singuri scapă de turele de noapte. Senatul a adoptat inițiativa

Sursa foto: Arhiva EVZ

Problema părinților singuri care erau nevoiți să acopere și ture de noapte este cu un pas mai aproape de rezolvare. Proiectul legislativ care prevede că cei care își cresc singuri copii nu mai trebuie să acopere ture de noapte a trecut de Senat și merge la votul decisiv al deputaților.

Astfel, părinții singuri se alătură categoriilor de persoane din care fac parte femeile gravide, lăuzele și mamele care alăptează. Prin intermediul acestui proiect, se modifică și Codul muncii (Legea nr. 53/2003) astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se extindă.

Mai exact, reprezentantul familiei monoparentale, adică părintele singur, nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte.

Motivele pentru care a fost adoptată inițiativa

Inițiatorii proiectului au considerat că acest lucru trebuie transpus în lege pentru următoarele motive:

  1. siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
  2. posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  3. dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  4. impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

În acest moment Codul muncii prevede aceeași interdicție doar în cazul femeilor gravide, lăuzelor și al celor care alăptează. De asemenea, Codul muncii stabilește, și că "tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte".

Inițiativa legislativă merge acum către Camera deputaților, cea care este for decizional. Dacă va trece și deputați, atunci legea merge la președintele țării pentru promulgare.

După ce va fi promulgată, ea va trebui să fie publicată în Monitorul Oficial, iar din acel moment va avea efect, în cazul în care nu se stabilește altfel, adică un alt termen.