Părinții își retrag copiii de la grădinițele și de la școlile particulare și îi transferă în unitățile din sistemul de stat.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că are informații conform cărora mai mulți părinți care aveau copiii înscriși la școli din învățământul privat au făcut demersuri pentru a-i transfera la unităţile de stat. Ministrul a precizat că nu cunoaște ce motive au stat la baza acestor decizii și dacă fenomenul are legătură cu situația epidemiologică.
Monica Anisie a precizat că nu deține informații din care să reiasă că transferuri au loc și în sens invers, de la școlile de stat spre cele private.
„La momentul acesta nu deţinem astfel de date referitoare la transferul către particular, însă ce ne-au semnalat Inspectoratele Şcolare este că foarte mulţi părinţi doresc să îi aducă din sistemul privat către cel de stat. Probabil s-au gândit că este o altă formă de învăţare în sistemul acesta de stat”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie, într-o intervenție la Antena 3.
Ministrul Educației a mai spus că a purtat discuții cu diverși părinți care au spus că se tem pentru sănătatea copiilor, apreciind că aceștia ar putea să se îmbolnăvească de Covid-19 de la alți colegi. Acești părinți i-au transmis că nu sunt tocmai încântați să-i trimită la școală.
Ministrul a subliniat, însă, că, în cazul în care copiii sau părinții lor acestora sunt supuşi unor riscuri de natură medicală, se poate opta pentru cursuri online.
„Există astfel de părinţi. Au sunat şi la linia de Telverde la Ministerul Educaţiei, am răspuns şi eu apelurilor şi am discutat cu părinţi care se tem că s-ar putea să se îmbolnăvească în spaţiul şcolii. Le-am spus că există posibilitatea să continue învăţarea în sistem online, dacă au anumite boli şi dacă în familie există o persoană care este supusă unui risc. Părintele evaluează situaţia şi copilul poate să continue de acasă”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Pe de altă parte, Monica Anisie a afirmat că este nevoie ca autoritățile locale să se implice mai mult în susținerea unităților școlare, pentru ca anul de învățământ să înceapă și să se desfășoare în bune condiții.
„Nu putem să spunem că nu avem pregătite şcolile. Ele sunt pregătite la acest moment, dar trebuie ca şi autorităţile publice locale să continue eforturile şi să ajute şcoala”, a precizat ministrul.