Artiștii au pictat, părintele Iustin are acum speranță și ajutor pentru cinci familii. Licitație caritabilă de tablouri în cadrul Galei Capital 26
- Sandra Săl ăgean
- 29 noiembrie 2018, 00:00
Cinci familii nevoiașe își duc traiul cu ajutorul părintelui Iustin Miron și a călugărilor de la Mănăstirea Oașa. Ca un adevărat stâlp al societății, cât și un adevărat stâlp al acestor familii, omul lui Dumnezeu încearcă zi de zi să procure cele necesare pentru mica lui lume. În ajutorul său, Editura Evenimentul Zilei și Capital, împreună cu Galeria Romană, au organizat o licitație caritabilă de lucrări de artă în cadrul Galei Capital 26, care a avut loc marți. Loturile au fost adjudecate de oameni importanți din România, îmbinând plăcutul cu un gest de omenie.
Proprietarii Galeriei Romane au identificat povestea părintelui Iustin Miron și au propus ca această aniversare a revistei economice Capital, în an de Centenar, să fie acompaniată de un eveniment caritabil.
„Una dintre familii este din Cugir, iar celelalte patru stau la Metocul Găbud, într-o mânăstire mai mică, în care există inclusiv o fermă și o grădină de legume. Părintele Iustin și ceilalți călugări au în fiecare vară tabere, ei susțin foarte mult tinerii să vină spre creștinism și spre viața curată de la țară și să-și întemeieze familiile în acest spirit tradițional creștin”, a povestit Monica Andronic, coproprietar al Galeriei Romane. „Sunt familii tinere”, continuă Monica Andronic. „În general, ori mama ori tatăl lucrează, unul dintre ei are loc de muncă, iar celălalt părinte stă cu copiii. Sunt familii tinere pe care părintele le-a salvat și le-a luat sub oblăduirea sa”.
Sărbătorile de iarnă din acest an vor fi mai frumoase
În urma Galei, Moșul va veni cu multe cadouri către copiii acestor familii, dar, bineînțeles, și părinții vor avea parte de surprize „Copiii nu au dorințele celor de la oraș. Nu vor role sau alte jucării. Ei au nevoie de lucruri de bază. Un calorifer în casă, o masă mai bună, frigider, lemne...”, povestea Monica Andronic. În urma licitației caritabile, care s-a dovedit un succes, peste 9.000 de euro vor merge către îmbunătățirea traiului lor de viață.
Nume mari la licitație
Peste 200 de oameni au participat la licitația obiectelor donate, cât și la premierea celor mai performanți oameni din zona afacerilor, administrației sau a lumii politice. „Am apelat la pictorii pe care îi reprezintă Galeria Romană și la câțiva colecționari privați, cărora le-am povestit întreaga situație. Au fost de acord să doneze lucrări. Am strâns, în total, 17. Sunt pictori români foarte cunoscuți, contemporani, pictori mari din grupul Prolog: Horea Paștina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Ion Grigorescu...”, povestea coproprietarul Galeriei Romane, Emil Ene. Au existat și lucrări de la pictori tineri, care sunt în plină ascensiune profesională. „Cristian Dițoiu, Andrei Roseti, Maria Jarda, Oana Cîrjoi, George Costea. De asemenea, câteva lucrări sunt donate de colecționari. Este vorba despre lucrări ale unor artiști care nu mai sunt în viață, foarte cunoscuți, cu cote mari de piață. Avem o lucrare din 1929 a lui Ion Panteli Stanciu, avem o lucrare de-a lui Dragoș Morărescu, un foarte mare artist, a fost și grafician, și sculptor, avem și o lucrare în ceramică a lui Constantin Nircă, un mare ceramist român”, a mai spus Emil Ene.
Tablourile au fost o investiție inspirată
Prețurile lucrărilor au început de la 300-400 de euro, mult sub cota lor de piață. În galerii și la casele de licitații, prețurile sunt mult mai mari, iar acest lucru a fost un avantaj pentru cei care au achiziționat. Dorința donatorilor și a organizatorilor a fost ca prețurile să fie cât mai accesibile, tocmai ca scopul licitație să fie atins. Invitații Galei Capital s-au întrecut în a licita câți mai mulți pași, dovedind atât fler pentru investiția în artă, dar, totodată, un suflet deschis către oameni aflați în nevoie.