Editura Evenimentul si Capital

Părearea specialistului. De ce au devenit violenți copiii noștri? Cauze, efecte, moduri de prevenire

Autor: | | 1 Comentarii | 384 Vizualizari

Deși școala ar trebui să fi e unul dintre locurile sigure, în care părinții să-și poată lăsa cu încredere copiii, incidentele bazate pe violență și agresivitate pot transforma școala - așa cum s-a și întâmplat în ultima perioadă - într-un mediu traumatizant și ostil.

Pentru o mai bună înțeleg ere a acestor fenomene, am consultat un specialist - Iulia Molnar, asistent universitar, Doctor în Psihologie, psihoterapeut și consilier psihologic. „Pentru început, este important să înțelegem diferența dintre agresivitate și violență. Agresivitatea este un comportament direcționat în mod intenționat către lezarea integrității fizice și/sau psihologice a unei alte persoane, care își dorește să evite a fi lezată în acest fel”, apreciază psihologul Iulia Molnar. În continuare, detaliat: „Cu alte cuvinte, agresorul este conștient că prin comportamentul său va răni o altă persoană, care, la rândul său, este motivată de dorința de a evita acest comportament direcționat către ea. Există mai multe forme de agresivitate: fizică, verbală și relațională”.

Tipuri de agresivitate

Agresivitatea fizică implică le zarea integrității fizic e a unei alt e per soane (prin lo vire de e xemplu); agresivitatea verbală presupune folosirea cuvintelor cu scopul de a leza emoțional o alta persoană (înjurături, folosirea unor expresii peiorative, tachinarea, țipătul), iar agresivitatea relațională se referă la lezarea emoțională a altei persoane princ omportamente menite să îi deterioreze relațiile sociale sau stima de sine, făcând-o să se simtă neacceptată și exclusă social. De cele mai multe ori, agresivitatea se manifestă pe toate cele trei niveluri - fizic, verbal și relațional - menționează specialistul.

Bullying si cyberbullying

Psihologul Iulia Molnar a mai punct t: „Dacă vorbim de violență, atunci ne referim la o formă extremă de agresivitate, al cărei scop este lezarea fizică severă a unei alte persoane, care poate rezulta chiar în deces. Distincția dintre agresivitate și violență are la bază gradul de severitate al actului agresiv direcționat în mod intenționat către victimă”.

Lezarea integrității psihologice

Fenomenele de bullying si cyberbullying au luat amploare în mediul școlar în ultimii ani și sunt considerate forme de violență. Ce opinie are specialistul consultat de EVZ? „Bullying-ul are la bază folosirea agresivității fizice pentru a intimida și domina victima, care poate manifesta diverse comportamente autodistructive, de la aut omutilare până la suicid. Cyberbullying-ul are la bază lezarea integrității psihologice și reprezintă un factor major de risc pentru actele suicidare în rândul adolescenților.”

Moștenirea de familie

Copiii care sunt expuși în mod constant unui climat familial disfuncțional au șanse mari de a dezvolta, prin imitație, un comportament agresiv similar celui observat în familie. Fie că vorbim de părinți consumatori de alcool sau droguri, de violența domestică sau de un mod agresiv de abordare și rezolvare a conflictelor din familie, copilul care crește într-un astfel de mediu va învăța că agresivitatea este ceva normal și mai mult, că agresivitatea este modul prin care poți obține ceea ce ai ne voie. În aceste situații, agresivitatea este normalizată, ceea ce crește șansele ca un copil să se comporte în mod similar cu cei din jurul său - apreciază psihologul consultat de EVZ.

Învățarea prin observare

De cele mai multe ori, copiii care lovesc alți copii fie au fost agresați fizic de către părinți sau alte persoane din familie ca modalitate a adulților de a rezolva o situație problematică sau conflictuală pe care au avut-o cu copilul, fie au asistat la scene în care un membru al familiei a fost agresat fizic de către un alt membru. Încă de la vârste mici - atenționează dr. Iulia Molnar -, un copil învață comportamente prin observarea comportamentului celorlalți. De aceea, modul în c are se comportă părinții și celelalte persoane din familie semnificative pentru copil, reprezintă un model, iar rolul părinților în gestionarea agresivității copiilor este esențial.

Care sunt cauzele comportamentului agresiv?

Factorii interpersonali și intrapersonali au un rol semnificativ în comportamentul agresiv. Aceasta înseamnă că experiențele personale ale copiilor și tinerilor din viața de familie, mediul școlar, comunitatea în care trăiesc și cercurile de prieteni din care fac parte influențează modul în care își formează și își dezvoltă comportamentul - explică psihologul Iulia Molnar. „De asemenea, influențele biologice, și aici ne referim la temperament, au și ele un rol în adoptarea unui comportament agresiv. Interacțiunea tuturor acestor factori oferă o perspectivă amplă asupra de zvoltării comportamentului agresiv”, opinează Iulia Molnar.

Agresivitatea tolerată - o mare greșeală

În ceea ce privește mediul școlar, aici este important modul în care se comportă ceilalți elevi. Mai exact, în școală, un elev își va forma propriile idei privind cât de acceptabilă sau inacceptabilă este agresivitatea, raportându-se la ceea ce cred ceilalți elevi și profesorii despre agresivitate. De exemplu, dacă într-o școală elevii agresivi devin populari, iar cadrele didactice ignoră sau tolerează comportamentele agresive, atunci elevii vor „învăța” că agresivitatea este acceptabilă și că este un mod acceptabil de a interacționa cu cei din jur.

Halep, decizie FINALĂ! Simona a făcut anunţul ACUM

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI