Reamenajarea parcului din Sectorul 6 a costat peste 15 milioane de euro în ultimii ani și are o groază de probleme
Întreţinerea parcului Drumul Taberei este scumpă. Motivul: edilii au decis să îl amenejaze cu vegetaţie greu de întreţinut şi au folosit materiale pentru alei sensibile, care necesită tratament special.
Contract din bani publici
Aşa că, Primăria Sectorului 6 vrea să angajeze pe cineva care să îngrijească zona verde. Firma contractată ar urma să semneze un acordcadru cu autoritatea locală condusă de Gabriel Mutu, pe o perioadă de patru ani. Potrivit anunţului de licitaţie publicat, valoarea contractului va fi de aproximativ 10 milioane de euro.
Serviciile de întreţinere a parcului Drumul Taberei sunt finanţate de la bugetul local al Sectorului 6, pricipalul criteriu de atribuire al licitaţiei fiind preţul cel mai scăzut.
„În principiu, câte 4 contracte subsecvente / an (servicii de deszăpezire, întreţinere spaţii verzi, reparaţii alei şi mentenanţă echipamente) şi ori de câte ori va fi necesar în fiecare an după semnarea acordului cadru, fără a se limita la tipurile de servicii enumerate mai sus, în urmatorii 4 ani”, conform anunţului de licitaţie. Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 11 aprilie, iar ofertele se deschid în data de 12 mai.
Parc cu amenajări de lux
Primul proiect de reamenajare a parcului Drumul Taberei a fost unul simplu, de înlocuire a băncilor, gazonului și coșurilor de gunoi. Pentru că nu a primit finanțare UE, fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, a propus un proiect grandios. Acesta cuprindea și o hală cu plante tropicale, împărțită în șapte pavilioane încălzite, care se întinde pe o suprafață de 1.350 de metri pătrați.
Proiectul, intitulat „Modernizarea arhitecturală și peisagistică a Parcului Drumul Taberei”, a avut valoarea aproximativă de 15 milioane de euro. Lucrările la Parcul Drumul Taberei au început în mai 2013, acesta fiind redeschis pentru public pe 30 mai 2015.
Proiect păgubos
Curtea de Conturi a constat că prin proiectul de reamenajare s-a luat decizia înlocuirii unei vegetații abundente dezvoltată într-o perioadă lungă de timp, care a necesitat investiții și cheltuieli anuale însemnate, cu un parc tematic cu vegetație redusă, fapt discutabil din punct de vedere al protejării și îmbunătățirii condițiilor de mediu și care va genera creșterea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea acestuia în perioada următoare. Practic, după reamenajare, parcul a rămas cu mai puține spații verzi.
În plus, prin proiect, aleile din parc au fost prevăzute cu pietriș mărgăritar stabilizat cu rășină. Materialul nu rezistă, a început chiar să se desprindă curând după inaugurarea parcului, necesitând reparații anuale. Pentru a evita aceste cheltuieli, primăria a decis să înlocuiască acel material cu asfalt obișnuit sau dale de piatră. Schimbarea proiectului tehnic inițial presupune însă returnarea banilor primiți pentru realizarea acestor alei, în total aproximativ opt milioane de lei, veniți din fonduri europene.