La Parchetul General, Olanda susține suveranitatea procurorilor în fața ministrului Justiției, dar nu spune nimic de PROTOCOALE
Editura Evenimentul si Capital

La Parchetul General, Olanda susține suveranitatea procurorilor în fața ministrului Justiției, dar nu spune nimic de PROTOCOALE

Autor: | | 0 Comentarii | 1023 Vizualizari

Parchetul General a găzduit o întâlnire între șefii parchetelor din România și Olanda. În fața lui procurorului general Augustin Lazăr, a Laurei Codruța Kovesi - DNA și a lui Daniel Horodniceanu - DIICOT, președintele Consiliului procurorilor generali ai Regatului Țărilor de Jos, Gerrit van der Burg a susținut importanța procurorilor în activitatea de urmărire penală, în afara oricărei subordonări și imixtiuni a ministrului Justiției. Comunicatul parchetului general nu pomenește, însă, nimic despre protocoalele încheiate cu serviciile secrete.

Aflat într-o vizită oficială în România, președintele Consiliului procurorilor generali ai Regatului Țărilor de Jos, Gerrit van der Burg s-a întâlnit, la sediul parchetului general, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr.

Parchetul general transmite că la această întâlnire au participat, din partea Ministerului Public din România Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, adjunct al procurorului general, Adriana Șandru și Ovidiu Predescu, consilieri ai procurorului general, Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA, Daniel Horodniceanu, procuror șef al DIICOT, Romulus Varga și Cristi Lazăr, procuror șef , respectiv procuror șef adjunct la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ, Gheorghe Cosneanu, procuror șef al Secției parchetelor militare din cadrul PÎCCJ, Nadina Spînu, procuror șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul PÎCCJ.

Din delegația olandeză condusă de Gerrit van der Burg au făcut parte Monique J. A. M. Corten-van der Sande, procuror în cadrul Biroului de cooperare internațională al Ministerului Public din Regatul Țărilor de Jos, și Jacob Aarsen, ofițer de legătură în cadrul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România.

În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe teme de actualitate juridică, precum funcționarea statului de drept, gestionarea problemelor specifice sistemului judiciar în vederea consolidării democrației, rolul instituției procurorului european în eficientizarea justiției din statele member, transmite Parchetul General.

Totodată, Gerrit van der Burg a prezentat sistemul judiciar olandez, modul de organizare a Ministerului Public în Regatul Țărilor de Jos, subliniind importanța suveranității procurorilor în activitatea de urmărire penală, în afara oricărei subordonări și imixtiuni a ministrului Justiției.

În context, Augustin Lazăr a vorbit despre independența procurorului, un drept câștigat și care trebuie apărat întrucât reprezintă garanția calității și eficienței actului de justiție.

„Vizita în România a președintelui Consiliului procurorilor generali ai Regatului Țărilor de Jos a constituit prilejul de pune bazele unui schimb de bune practici și de a stabili modalități de colaborare în domenii de interes pentru ambele părți, respectiv: criminalitatea transfrontalieră, cybercrime, traficul de persoane, traficul de droguri și traficul de bunuri cultural”, precizează comunicatul Parchetului General.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate