Pe 25 decembrie 1989, soții Elena și Nicolae Ceaușescu erau executați în curtea garnizoanei Târgoviște, după un proces în care au fost condamnați pentru mai multe capete de acuzare, printre care și genocid.
Paraşutistul Ionel Boeru a făcut parte din plutonul de execuţie al soţilor Ceauşescu. El a povestit detaliile acestei misiuni.
"Simt că i-am ajutat să moară cu demnitate”
Bîrbatul, în vârstă de avea 31 de ani la acea vreme, era căpitan într-o unitate de elită de atunci când s-a oferit voluntar pentru o misiune „misterioasă” de Crăciun.
Ionel Boeru e convins că gloanţele sale i-au ucis pe Ceauşeşti. El povestește că, atunci când a început să tragă, unul dintre cei trei membri ai plutonului de execuţie a rămas „paralizat” timp de câteva secunde, iar al doilea a uitat să-și pună arma pe automat, trăgând doar câteva focuri, pe rând.
Potrivit parașutistului, cuplul, „încă foarte îndrăgostit”, a cerut să moară împreună, ca o sfidare faţă de sentinţă, care prevedea execuţia separat.
El le-a acordat ultima dorință și se consolează că i-a ucis înainte să-și piardă controlul.
„I-am împușcat foarte repede. Simt că i-am ajutat să moară cu demnitate”, spune Boeru, adăugând că se aştepta să simtă bufnitura unor gloanţe în spate, câteva secunde mai târziu, de la o mitralieră aşezată în spatele lor, care „să-i cureţe” pe cei responsabili de execuţie.
Ce s-a întâmplat cu "călăii"
Cei trei militari de la Boteni nu au regretat niciodată faptul că și-au adus contribuția la moartea soților Ceaușescu.
Astăzi, trec drept persoane de vârsta a treia, cel mai probabil își primesc pensia militară, deși mai toți au părăsit Armata mai devreme și au lucrat în diverse meserii.
Au fost un ofițer și doi subofițeri parașutiști militari de la Boteni. De la unitatea lor, au plecat militarii care au murit în carnagiul de la Otopeni.
Unul dintre membrii comandoului a ajuns predicator și mason, altul taximetrist. Numai ofițerul a rămas militar până la trecerea în rezervă.