Evenimentul Zilei > Actualitate > Parașutiștii Armatei „aterizează” la Afi Palace Cotroceni. Expoziție de arme și tehnică militară de Ziua Forțelor Terestre
Parașutiștii Armatei „aterizează” la Afi Palace Cotroceni. Expoziție de arme și tehnică militară de Ziua Forțelor Terestre

Parașutiștii Armatei „aterizează” la Afi Palace Cotroceni. Expoziție de arme și tehnică militară de Ziua Forțelor Terestre

În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Forțelor Terestre, care se desfășoară în această săptămână, în toată țara, militari specialişti EOD, poliţişti militari, cercetaşi și paraşutişti vor fi prezenţi joi, la Afi Palace Cotroceni, acolo unde va fi organizată o expoziție de arme, echipamente și tehnică militară.

Copii și părinți, deopotrivă vor putea vizita o expoziți e inedită de echipamente, armament şi tehnică militară folosite atât la instruire, cât şi în misiunile din teatrele de operaţii. Evenimentul are loc la Afi Palace Cotroceni, între orele 15.00-20.00.

Totodată, elevi şi studenţi militari vor prezenta, în cadrul  oferta educaţională a instituţiilor de profil din compunerea forţelor terestre şi algoritmul procesului de recrutare, selecţie şi admitere în învăţământul militar.

Ziua Forțelor Terestre, în toată țara

În fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual şi ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă. Cu acest prilej, în toate garnizoanele din ţară şi în teatrul de operaţii din Afganistan se organizează manifestări dedicate acestei sărbători, care vor cuprinde expoziţii, vizionări de filme documentare, exerciţii de mânuire a armamentului, prezentări de tehnică militară, armament şi echipamente, ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de către formaţiile cercurilor militare.

Programul manifestărilor din București

Seria de manifestări din Bucureşti, organizată de Statul Major al Forţelor Terestre a debutat, miercuri, atunci când a avut loc „Cupa presei la tir”, în poligonul Căţelu. Alte manifestări se desfășoară după următorul program:

Joi, 21 aprilie, la Afi Palace Cotroceni, şi vineri, 22 aprilie, în staţia de metrou Tineretului, între orele 15.00 și 20.00, specialişti EOD, poliţişti militari, cercetaşi, elevi şi studenţi militari, vor prezenta aspecte din viaţa de militar, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ, precum şi promovarea activităţilor ce se vor desfăşura cu ocazia sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre, la 23 aprilie.

Vineri, 22 aprilie, între orele 09.00 și 11.30, se vor organiza ceremonii militare cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor căzuţi în misiune în teatrele de operaţii (ora 9.00), la Monumentul Geniului (10.00) şi la Monumentul Infanteriei (11.00).

Vineri, 22 aprilie, la sediul instituţiei din strada Drumul Taberei, numărul 7H, , între orele 11.00 și 14.00, în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, va avea loc  evenimentul „Armata – o şcoală altfel”, unde se va organiza o expoziţie de echipamente, armament şi tehnică militară folosite atât în cadrul activităţilor curente de instruire, cât şi în misiunile din teatrele de operaţii. Vor fi prezentate exerciţii demonstrative de intervenţie a specialiştilor EOD, de supravieţuire şi de cercetare. Elevi şi studenţi militari vor prezenta oferta educaţională a instituţiilor de profil din compunerea forţelor terestre şi algoritmul procesului de recrutare, selecţie şi admitere în învăţământul militar.

Sâmbătă, 23 aprilie, se vor organiza activităţi cultural-recreative în Parcul Tineretului, între orele 10.00 și 17.00. Militarii din forţele terestre vor prezenta tehnica de luptă, armamentul şi echipamentul din dotare, exerciţii demonstrative de intervenţie a echipei EOD, de supravieţuire, procedee de escaladare şi traversare cu ajutorul funicularului, tiroliană, tehnici de autoapărare, precum şi exerciţii de mânuire a armamentului. Între orele 18.00 și 20.30, va avea loc un spectacol susţinut de formaţii artistice ale cercurilor militare şi de către elevi din colegiile naţionale militare.

Sâmbătă, 23 aprilie, se va desfăşura, între orele 20.30 şi 22.00, retragerea cu torţe, pe itinerariul Parcul Tineretului – Piaţa Unirii – Splaiul Independenţei – Piaţa Eroilor – Cotroceni.