Paraschivescu, dezamăgit de "ocultarea" lui T.R. Ungureanu

Paraschivescu, dezamăgit de "ocultarea" lui T.R. Ungureanu

Ei bine, da, Radu Paraschivescu a fost fotbalist. Ştie ce spune. A de butat ca maidanagiu "în iarba Banatului", a încins şi un-doiuri cu bordurile şi maşinile de prin parcări.

Cariera sa „la nivel mi sterios“, cum îi place s-o alinte, a „explodat“ în adolescenţa pe tre cu tă în Capitală. După un trial de la gimnaziul în care învăţa, fotbalistul Paraschivescu s-a remarcat la „Agronomia“. „Mingicăreala pro fesionistă“ din viaţa publicistului şi-a consumat ultimul episod la juniorii Sportului Studenţesc. Era „copilul naiv care alerga mult şi nu prea ştia să faulteze“. A lăsat crampoanele pentru condei. Şi e foarte bine că e aşa.

Un editorialist retras din gazetăria sportivă

La sfârşitul lui martie 2008, a decis să renunţe să mai scrie cronici de sport, „într-o vreme când mizeria din fotbalul românesc se întinde galopant“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Radu Paraschivescu e şi un critic obiectiv al „Premiilor“. A câştigat o distincţie pentru carte („Fanionul roşu“) în 2005 şi alta pentru „cel mai bun edi torialist“, un an mai târziu, cu texte despre Campionatul Mondial, publicate în EVZ şi GSP. Anul acesta e membru al juriului. Paraschivescu mărturiseşte: „Pentru mine, Premiile «Ioan Chirilă» sunt un spectacol de orgoliu, valoare şi freamăt concurenţial. Ele ar putea fi totodată vaccinul împotriva imposturii în gazetăria sportivă“. De ce „ar putea“, şi nu „înseamnă“?

De la ce a plecat supărarea

Pentru că - recunoaşte Radu - „am două motive de tristeţe legate de ediţiile de până acum. Prima: Traian Ungureanu n-a câştigat nici un premiu, deşi ar fi meritat trei. A doua: există cel puţin 5 comentatori TV de calitate la Pro TV care n-au intrat în calcule pentru premii. Nu pot fi nici orb, nici făţarnic. Mărturisesc că m-am simţit inconfortabil câştigând într-o întrecere în care unul dintre favoriţi, TRU, n-a fost lăsat să ia startul.

Şi o spun riscând să-mi atrag reproşuri şi antipatie: dacă lăsăm ranchiuna personală să ne întunece judecata, cei care vor avea de suferit nu vor fi Ungureanu, Banciu sau Vâjeu, ci memoria lui Ioan Chirilă şi credibilitatea Premiilor. Îmi doresc strălucire diamantină pentru aceste gale, nu revanşe tacite sau ocultări vinovate“.

Download supliment "Premiile IOAN CHIRILĂ - 2008"