PARADOX: Românii cei mai săraci care primesc ajutoare de la stat au datoriile cele mai mici. Vezi exemple concrete

Primarii pot reeşalona datoriile unor persoane la impozitele locale prin hotărâri ale Consiliului Local, inclusiv pentru beneficiarilor de venit minim garantat, alocaţie de susţinere a familiei, indemnizaţie de creşterea a copilului. Oficialii Ministerului Muncii cer însă ca astfel de reeşalonări să se facă numai în situaţiile cu adevărat dificile.

„Ministerul Muncii nu încurajează primăriile să stabileasca noi termene pentru plata impozitelor locale. Excepţie fac numai cetatenii care se află într-o situaţie financiară realmente dificil.. Facem aceste precizări întrucât bilanţul arată că 10,21 % din totalul beneficiarilor înregistreaza restanţe. Restul de 89,7 % sunt cu plata la zi”, potrivit MMPS. Acelasi bilant arată că cele mai vulnerabile categorii -cetăţenii care primesc alocaţie de susţinere a familiei şi venit minim garantat- înregistreaza cele mai mici restanţe. Beneficiarii de indemnizaţie de creştere a copilului, care au venituri net mai mari, au datorii vechi si de 10 ani de zile. Iată câteva exemple din situaţia întocmită de Agentia Naţionala de Plăţi şi Inspecţie Socială: • În sectorul 6 din Capitală, un beneficiar care are un drept de 2.578 RON pe lună, pentru indemnizaţia de creştere a copilului, are o datorie de 3.796 RON; • În sectorul 2 din Capitală, un beneficiar care primeste 3.400 RON, indemnizaţie de creştere a copilului, are o datorie de 25 561 RON. • În județul Tulcea, un beneficiar de alocație de susținere a familiei, care primeste 120 ron de lei pe luna, are o datorie de 92 de RON.

„Prestatiile sociale sunt platite în baza principiului solidățitatii, din taxele și impozitele celor care muncesc și, astfel, asigură funcționarea instituțiilor statului. Ministerul Muncii are obligația să trimita banii către cei care nu își pot asigura nevoile primare, cum ar fi hrana, și nu către proprietarii de masini de lux”, mai declară oficialii MMPS.