Parade de gală pe „Republicii”

Defilările prilejuite de 1 Mai erau găzduite de prima arenă modernă a țării

Odată cu instalarea puterii comuniste, în fruntea țării, Ziua Internațională a Muncii a devenit un fenomen de masă, la fel ca și sportul. Astfel, masele de oameni ai muncii defilau atât pe străzi, cât și pe stadioane.

A fost inaugurat în 1926

Paradele desfășurate pe fostul „23 August” au fost precedate de manifestările de 1 Mai, ce au fost găzduite de vechea arenă „Republicii”.

FOTO: Fostul stadion „Republicii” îmbrăca straie de sărbătoare la data de 1 Mai FOTO: AGERPRES.RO

Este vorba despre primul stadion modern al României, inaugurat în 1926 și dotat cu gazon prevăzut cu sistem de drenaj. S-a numit ANEF (Agenția Națională de Educație Fizică), iar în 1948 a fost rebotezat „Republicii”.

Arena intră întrun con de umbră în 1953, an în care este inaugurat stadionul „23 August”, dar își menține utilitate găzduind evenimente fotbalistice, concursuri de atletism și, până în 1973, paradele dedicate Zilei Interna ționale a Muncii. Pe „Republica” se strângeau proletarii, la 1 Mai, pentru a-și manifesta entuziasmul față de conducătorii vremii: Nicolae și Elena Ceaușescu. Data este importantă și pentru actuala arenă „Dan Păltinușanu” din Timișoara. Stadionul a fost inaugurat în 1963, cu ocazia Zilei Muncii, și a fost botezat „1 Mai”. În prezent, poartă numele regretatului fotbalist al Politehnicii.

De la „1 Mai” la „Nicolae Dobrin”

„1 Mai” s-a numit și stadionul din Pitești, care a fost inaugurat în 1964, a doua zi după sărbătoarea proletară.

Imediat după Revoluție, pentru că Ziua Internațională a Muncii căpătase o conotație negativă, arena a fost botezată „Municipal”. În prezent se numește „Nicolae Dobrin”.

„1 Mai”, cel mai mare stadion din lume

Cel mai mare stadion al lumii se află la Phenian, capitala Coreei de Nord și se numește „Rungrado 1 Mai”. Are o capacitate de 150.000 de locuri și a fost inaugurat la 1 mai 1989, cu prilejul Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților. Aici au loc celebrele parade închinate liderilor nord-coreeni. Kim Irsen, Kim Jong Il și Kim Jongun au primit elogii din partea poporului cu ocazia diferitelor sărbători naționale. Și Ziua Internațională a Muncii este serbată cu fast pe mega- arena de la Phenian. Tot aici evoluează și echipa națională de fotbal. În 1998, echipa Gloria Bistrița a jucat un amical cu o echipă nord-coreeană, în fața a 150.000 de oameni. „Ne-am speriat când am văzut atâta lume. Cred că 90 la sută erau militari”, au povestit bistrițenii, la întoarcerea în țară.