În fața acestui risc, ''suntem mobilizați și nu vreau ca francezii să aibă nici cea mai mică îndoială în ce privește dispozitivul desfășurat'', care ''va fi menținut în următoarele luni'', a explicat președintele Francois Hollande, în contextul unor critici referitoare la furtul de explozibili de la o bază militară din sudul țării, relatează Agerpres.

''Vor fi menținuți în teritoriu 10.000 de militari'', în plus față de polițiști și jandarmi, respectiv un efectiv total de 30.000'', a declarat Hollande într-un interviu televizat, după ce a asistat, împreună cu omologul său mexican Enrique Pena Nieto, aflat în vizită de stat în Franța în această săptămână, la parada militară organizată pe Champs-Elysées.

La paradă s-au evidențiat pentru prima dată unitățile de elită ale poliției (Raid, BRI) și ale jandarmeriei (GIGN). Aceste forțe au fost mult mobilizate în cursul atentatelor din ianuarie de la Paris (17 morți) pentru a-i omorî pe autorii jihadiști și pentru a-i elibera pe ostatici.

''Amenințarea teroristă n-a fost niciodată atât de pregnantă, atât de apăsătoare, atât de grea, atât în exterior, cât și în interior. Și, într-o oarecare măsură, defilarea înfățișează acest lucru'', rezuma anterior premierul Manuel Valls.

În cursul dimineții, ministrul apărării Jean-Yves Le Drian a denunțat ceea ce a numit ''o deficiență gravă'' după furtul de explozibili la începutul săptămânii trecute de la o bază militară din sudul Franței și a anunțat că vor fi luate măsuri împotriva ''celor care au greșit''. ''Este o deficiență gravă, inacceptabilă pentru un ministru al apărării'', a recunoscut Le Drian la postul de radio RTL, în timp ce autorii furtului sunt de negăsit.