Defilarea de 1 Decembrie a stat sub semnul numărării voturilor: politicienii prezenţi au fost cu ochii pe soldaţi şi cu gândul la rezultat.
Devenită un ritual anual, în care politicienii vin să privească defilarea militarilor cu speranţ a de a fi ei înşişi văzuţi de electorat, parada organizată ieri la Arcul de Triumf a fost îngheţată la propriu şi la figurat. Sosiţi la eveniment când voturile erau încă la numărătoare, liderii politici erau evident marcaţi de schimbările transmise de Biroul Electoral Central.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, devenea din ce în ce mai nervos cu fiecare SMS primit. Premierul Tăriceanu şi preşedintele Băsescu s-au ignorat politicos pe toată durata evenimentului, iar miniştrii Meleşcanu şi David erau surâzători după aflarea rezultatelor parţiale. Cei mai relaxaţi păreau oficialii fără miză în lupta electorală: primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi directorul SRI, George Maior (care le explica celor doi copii ai săi cum e cu TAB-urile şi cu soldaţii, în timp ce îi apăra de frigul de afară).
În ceea ce priveşte parada, aceasta a demonstrat, din nou, starea actuală a Armatei: prinsă între armamentul trecutului (militarii erau încă dotaţi cu AK47, arme clasate în afara standardelor NATO) şi tehnologia adoptată de Alianţa Nord Atlantică: TAB-urile moderne Piranha şi blindatele URO - cele mai recente achiziţii ale Ministerului Apărării. La festivităţile din Capitală au participat câteva mii de persoane, atrase şi de elicopterele IAR Puma Socat şi de avioanele MiG 21 Lancer, care, însă, din cauza ceţii dense, nu au mai zburat.
Cozi la vin şi sarmale
Cei 90 de ani de la Marea Unire s-au sărbătorit în toată ţara. Şi dacă, la Timiş oara, evenimentul s-a redus la două concerte şi câteva depuneri de coroane, la Alba-Iulia, mii de oameni au participat la festivitatea de primire a soliilor din cetăţile de scaun în Sala Unirii, la parada militară şi a portului popular. Tot aici s-a stat la coadă pentru un pahar de vin şi o porţie din cele 50.000 de sarmale.
La Craiova, jandarmii abia le-au făcut faţă sutelor de oameni care s-au înghesuit să prindă o porţie de sărmăluţe sau de fasole cu cârnaţi. Atmosfera a fost întreţinută de ansamblul de muzică populară „Maria Tănase“.
Nici oraşul Sfântu Gheorghe nu a trecut neobservat. La festivitatea din Piaţa Mihai Viteazul, la care au participat peste 1.000 de persoane, au lipsit însă atât primarul oraşului, Antal Arpad, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor. (A contribuit Mara Popescu)
CITIŢI ŞI: