Papa Francisc, zece ani de pontificat în zece puncte

Sursa: Arhiva EVZ

Era puțin peste ora 19:00, pe 13 martie 2013, când Jorge Mario Bergoglio a apărut la balconul din Piața Sf. Petru și a spus în italiană: "Frați și surori, bună seară". Astfel, a început pontificatul Papei Francisc, marcat de momente memorabile, de călătorii remarcabile, fraze care vor fi rescris istoria, scrie it.euronews.com.

Să retrăim în 10 puncte cele mai importante evenimente ale pontificatului Papei Francisc:

1. Un bărbat singur în Piața Sf. Petru. La 27 martie 2020, Papa Francisc prezidează un moment de rugăciune în curtea Bazilicii Sf. Petru de la Vatican. În fața lui, o piață neobișnuit de goală. De două săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemia și întreaga Italie, dar nu numai, a intrat în lockdown. Papa Francisc se roagă pentru toți: "Doamne, binecuvântează lumea, dă sănătate corpurilor și mângâiere inimilor", spune Suveranul Pontif, înainte de binecuvântarea "Urbi et Orbi".

2. Papă al migranților. "Am simțit că trebuie să vin aici să mă rog". Cu aceste cuvinte, Papa Francisc își începe omilia pe Stadionul din Lampedusa, pe 8 iulie 2013, pentru prima sa călătorie pastorală în afara Capitalei. Şi atunci, mesajul Papei este clar: "Globalizarea indiferenței ne-a luat capacitatea de a plânge. Cerem iertare pentru indiferența noastră". Și, cu siguranță, nu indiferența îl împinge în 2016 să aducă cu el 12 refugiați în zborul de întoarcere de pe insula greacă Lesbos, găzduiți la Roma de Comunitatea Sant'Egidio. De-a lungul anilor, Vaticanul a găzduit numeroase familii de migranți.

3. Papa și femeile. "Nu putem promova o lume mai bună, mai corectă, mai incluzivă și pe deplin durabilă fără contribuția femeilor", scrie Papa Francisc în prefața cărții "More Women's Leadership for a Better World" ("Mai mult leadership al femeilor pentru o lume mai bună"). Și, ceea ce este sigur, este că femeile angajate la Sfântul Scaun nu au fost niciodată la fel de multe ca astăzi. Conform unei investigații realizate de "Vatican News", 1.165 de femei lucrează în Vatican în prezent, iar astăzi mai mult de un angajat din patru este o femeie. La începutul pontificatului său erau 846. Odată cu pontificatul Papei Bergoglio, numirile femeilor în funcții manageriale s-au înmulțit. La Ministerul pentru Serviciul de Dezvoltare Umană Integrală, în 2021, pentru prima dată, a fost numită o femeie-secretar, cea mai înaltă funcție deținută vreodată de o femeie la Sfântul Scaun.

4. Rugăciune la Zidul Plânsului. Pe 26 mai 2014, la puțin peste un an de la alegerea sa, Papa Francisc a vizitat Ierusalimul.

"Nimeni să nu instrumentalizeze violența în numele lui Dumnezeu, dar să lucrăm împreună pentru dreptate și pace", a spus Papa Francisc în orașul sfânt. Suveranul Pontif s-a întâlnit mai întâi cu Marele Muftiu pe esplanada moscheilor, un loc sacru în Islam, apoi i-a îmbrățișat pe imamul argentinian Aboud și pe rabinul orașului Buenos Aires, Skorka, la Zidul Plânsului, unde s-a oprit pentru un moment de rugăciune. În cele din urmă, a mers la Muntele Herzl, pentru a vizita mormântul fondatorului Mișcării Sioniste și la memorialul Holocaustului, Yad Vashem.

5. Călătoria în Congo și în Sudanul de Sud. Pentru a 40-a sa călătorie apostolică, Papa Francisc a mers între 31 ianuarie și 5 februarie 2023 în Republica Democrată Congo și în Sudanul de Sud, țări africane care sunt teatre de conflicte și unde rata sărăciei este foarte ridicată. La Juba, Papa Francisc a invitat populația "să depășească acele antipatii și aversiuni care, de-a lungul timpului, au devenit cronice și riscă să contrasteze triburile și grupurile etnice". La întâlnirea cu autoritățile, Suveranul Pontif a cerut: "Stop vărsării de sânge, stop conflictelor, stop violențelor și acuzațiilor reciproce cu privire la cei care le comit, încetați, oamenii sunt însetați de pace". Anterior, la Kinshasa, a spus: "Jos mâinile de pe Africa! Încetați să o sufocați: nu este o mină care trebuie exploatată sau un sol care trebuie jefuit".

foto: foto: commons.wikimedia.org

6. Pelerinajul penitențial în Canada. În mai 2021, au fost găsite rămășițele a 215 de copii într-o groapă comună, în apropiere de o fostă școală rezidențială indiană din Canada. Nu sunt singurele. Iese la iveală un scandal care implică școlile fondate de Guvernul canadian în secolul al XIX -lea și administrate de Bisericile catolice, care îndepărtau copiii indigenilor de la cultura lor, pentru a-i include în cultura dominantă. În iulie 2022, Papa Bergoglio a mers în acele zone, pentru a cere iertare: "Sunt profund îndurerat, simt indignare și rușine. Cer iertare pentru modalitățile prin care, din păcate, mulți creștini au susținut mentalitatea colonizatoare a puterilor, care au oprimat popoarele indigene".

7. Spălarea picioarelor. Este 28 martie 2013, la două săptămâni de la alegerea sa, când Papa Francisc alege închisoarea de minori de la Casal del Marmo, la Roma, pentru spălarea picioarelor. Cincizeci de tineri deținuți, inclusiv fete, participă la moment, lăsându-l pe Papa să le spele picioarele, să le usuce și să le sărute. În anii succesivi ar fi repetat acțiunea în alte închisori, centre pentru persoanele cu dizabilități, centre pentru migranți. Pentru Papa Bergoglio a fost întotdeauna un act de iubire, să repete ceea ce a făcut Iisus, potrivit Evangheliei, cu discipolii săi.

8. "Cine sunt eu să judec?". În timpul zborului de întoarcere din Brazilia în iulie 2013, Papa Francisc se întreține cu presa și vorbește și despre homosexualitate: "Problema este a face lobby din ​​orice tendință: lobby politic, lobby masonic și, de asemenea, lobby gay. Lobby-urile nu sunt toate bune. În timp ce, dacă unul este homosexual și îl caută pe Domnul, cine sunt eu să-l judec? Nu trebuie să discriminăm sau să marginalizăm acești oameni". Zece ani mai târziu, într-un interviu acordat "Associated Press", Papa Francisc critică legile acelor state care incriminează homosexualii, definindu-le nedrepte și invitând episcopii catolici să primească persoanele LGBTQ în Biserică. "Homosexualitatea nu este o crimă ", a afirmat Suveranul Pontif.

9. Sinodul pentru regiunea Panamazoniană. Dorit puternic de Papa Francisc, la 6 octombrie 2019, începe la Roma Sinodul pentru Amazon, un mare proiect eclesiastic, civil și ecologic pentru a depăși granițele și a redefini liniile pastorale, adaptându-le la vremurile contemporane. Obiectivul principal, potrivit pontifului, este "să găsim noi căi pentru evanghelizarea acelei porțiuni a poporului lui Dumnezeu, în special a persoanelor indigene, adesea uitate și fără perspectiva unui viitor liniștit, și din cauza crizei pădurii amazoniene, plămân de importanță fundamentală pentru planeta noastră".

10. Căsătorie improvizată. În timpul unui zbor din Santiago la Isique în ianuarie 2018, Papa Francisc a căsătorit prin surprindere un cuplu chilian. Ea hostess, el steward la compania aeriană Latam făcuseră căsătoria civilă și au fost nevoiți să anuleze căsătoria religioasă, pentru că biserica aleasă s-a prăbușit în cutremurul din 2010. Prin urmare, Papa Francisc a decis să celebreze el însuși sacramentul. Nu se mai întâmplase niciodată.

Evident, acestea nu sunt singurele momente care au marcat pontificatul Papei Bergoglio, care a trebuit să înfrunte și diferite scandaluri, cum ar fi cel financiar al cardinalului Giovanni Angelo Becciu sau cel mai recent al pedofiliei din Biserica portugheză. (Rador)