Editura Evenimentul si Capital

Vatican. Pedeapsa cu moartea. Ce le cere șefilor de stat și de guvern papa Francisc

Autor: | | 2 Comentarii | 457 Vizualizari

Într-un mesaj video, papa Francisc îi îndeamnă pe guvernanţi şi pe toţi cei care au responsabilităţi în ţările lor "să facă paşii necesari spre o totală abolire a pedepsei cu moartea".

Demnitatea unei persoane nu se pierde niciodată, nici chiar atunci când se comite "cea mai oribilă dintre crime", a declarat suveranul pontif, citat de Vatican News. Viaţa este un dar de protejat şi este "izvorul tuturor celorlalte daruri şi al tuturor celorlalte drepturi". "Convingerea de a oferi şi celui vinovat posibilitatea de căinţă nu poate fi vreodată abandonată". Indicând această triplă perspectivă: a demnităţii persoanei, a darului vieţii şi a posibilităţii de pocăinţă, papa Francisc reînnoieşte, printr-un mesaj video, apelul în vederea abolirii totale a pedepsei cu moartea. Mesajul a fost prilejuit de cel de-al şaptelea Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea, cu desfăşurare la Bruxelles, între 27 februarie şi 1 martie

Nimeni nu poate fi ucis

Sfântul Părinte aminteşte că, "pentru a proteja societatea de răul pe care-l pot cauza unii indivizi", soluţia nu este pedeapsa capitală. Aceasta nu poate fi considerată, cum s-a întâmplat pentru mult timp, "răspunsul adecvat în privinţa gravităţii unor crime şi în vederea tutelării binelui comun". Papa a indicat, de asemenea, o poartă care nu se poate închide niciodată: "Nimeni nu poate fi ucis şi privat de oportunitatea de a îmbrăţişa din nou comunitatea pe care a rănit-o şi pe care a făcut-o să sufere."Pedeapsa cu moartea" – adaugă pontiful – "este o gravă violare a dreptului la viaţă a unei persoane".

Vieţi de câştigat pentru binele societăţii

Papa Francisc observă că există date încurajatoare, fiind pozitiv faptul că "tot mai multe ţări pariază pe viaţă şi nu pe pedeapsa cu moartea, numeroase state eliminând complet pedeapsa cu moartea din propriul cod penal". Pentru a continua în această direcţie, papa Francisc îndeamnă la "recunoaşterea demnităţii fiecărei persoane" şi la "a acţiona astfel încât să nu fie eliminate alte vieţi, ci să fie câştigate pentru binele societăţii în ansamblul ei".

Inadmisibilitatea pedepsei cu moartea

Simona Halep - Taylor Townsend se joacă ACUM la Miami. LIVE VIDEO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI