Evenimentul Zilei > International > Papa Francisc „tot mai aproape” de o întâlnire istorică cu Patriarhul Rusiei. Va fi în România?
Papa Francisc „tot mai aproape” de o întâlnire istorică cu Patriarhul Rusiei. Va fi în România?

Papa Francisc „tot mai aproape” de o întâlnire istorică cu Patriarhul Rusiei. Va fi în România?

O întâlnire istorică între Papa Francisc și Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse „este tot mai aproape cu fiecare zi ce trece”, a declarat un ierarh ortodox.

Mitropolitul Ilarion, șeful departamentului de relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat duminică într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Serra:

„O asemenea întâlnire este mai aproape cu fiecare zi care trece, dar trebuie să fie bine pregătită.”

Ierarhul rus a mai precizat că întâlnirea dintre capul Bisericii Catolice, care numără 1,2 miliarde de membri și cel al Bisericii Ortodoxe Ruse, care cuprinde circa 165 de milioane dintre cei 250 de milioane de creștini ortodocși din lume, nu va avea loc nici la Moscova, nici la Vatican, ci într-o țară „neutră”. Austria sau Ungaria se numără printre posibilități.

Influentul Mitropolit Ilarion a declarat că nu poate spune dacă întâlnirea anul acesta, însă există „o dinamică bună” între cele două biserici.

În avionul care îl aducea anul trecut din Turcia, Papa Francisc le-a spus ziariștilor că i-a trimis un mesaj Patriarhului Kiril în care arată că e gata să-l întâlnească:

„Oricând vrei, cheamă-mă și vin!”

Amintim că Patriarhul Teoctis a fost primul cap al unei biserici ortodoxe care s-a întâlnit cu un Papă (Ioan Paul al II-lea) după Marea Schismă din 1054 în mai multe rânduri.

Prima întâlnire dintre Teoctist și Ioan Paul al II-lea a avut loc în ianuarie 1989, fără știrea lui Ceaușescu, cu zece luni înainte de căderea acestuia. Au urmat mai multe întâlniri, care au culminat cu vizita Papei la București în mai 1999.

Interesant este că pe 9 iunie, ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malghinov a fost primit de Patriarhul Daniel.

România este singura țară de limbă latină și majoritar ortodoxă, așa cum sublinia Papa Ioan Paul al II-lea, în vizita de acum 16 ani.