Papa Francisc a declarat că Biserica Catolică nu ar trebui să fie ostilă cu persoanele gay, argumentând într-un interviu pentru AP că legile din multe ţări care incriminează homosexualitatea sunt „nedrepte”.
Papa Francisc a adăugat că acești reprezentanți ai bisericii ar trebui „să aibă un proces de conversie şi să manifeste sensibilitatea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi”. „A fi homosexual nu este o infracţiune”, a spus papa Francisc, precizând că unii episcopi catolici care susţin legi ce incriminează sau discriminează persoanele LGBTQ greşesc.
Papa Francisc, despre homosexualitate: „Cine sunt eu să judec?”
Papa Francisc pledează de multă vreme pentru o tolerare a persoanelor gay. El a dat celebrul răspuns „cine sunt eu să judec?” când a fost întrebat în legătură cu homosexualii catolici, la scurt timp după ce a devenit papă, în 2013.
Papa Francisc a vorbit, de asemenea, despre atacurile care l-au vizat după decesul recent al predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. Secretarul personal al acestuia din urmă, Georg Gaenswein, a publicat recent o carte în care sugerează că au existat fricţiuni între fostul papă emerit şi papa Francisc, după ce Benedict al XVI-lea a demisionat din funcţia de lider al Bisericii Catolice, în 2013.
Aceste diferende vizau, printre altele, decizia papei Francisc de a reimpune restricţiile referitoare la desfăşurarea liturghiei tradiţionale în limba latină, revenind astfel asupra unei decizii luate de papa Benedict, dar şi abordarea mai permisivă a actualului suveran pontif cu privire la chestiuni morale, cum ar fi homosexualitatea, potrivit cărţii.
Papa, despre criticile care i s-au adus
Între timp, jurnalistul italian Sandro Magister a declarat în această lună că regretatul cardinal australian George Pell a fost autorul unei note anonime pe care a publicat-o pe blogul său anul trecut, în care a descris pontificatul papei Francisc drept o „catastrofă”.
Potrivit acestei note, o gamă largă de comentatori considerau că „acest pontificat este un dezastru din multe sau din majoritatea punctelor de vedere; o catastrofă”.
Întrebat în legătură cu aceste critici, papa Francis a declarat: „Singurul lucru pe care îl cer este să o facă în faţa mea, pentru că aşa evoluăm cu toţii”. Pontiful argentinian a adăugat că regretatul papă emerit Benedict al XVI-lea a fost un „gentleman” şi că odată cu moartea acestuia a „pierdut un tată”, informează Agerpres.