Papa Francisc: „Şi Biserica experimentează povara eșecului, trebuie să se întrebe: de ce?”

Sursa foto: EPA/CIRO FUSCO

În cadrul omiliei pe care a rostit-o în istorica Bazilică Saint-Anne-de-Beaupré din Quebec, unde a oficiat Liturghia, Papa Francisc a vorbit despre „eșecul” Bisericii Catolice din Canada față de indigeni.

De duminica și până mâine, Papa Bergoglio este protagonistul unui„pelerinaj penitencial” în Canada, pentru a cere iertare popoarelor indigene canadiene pentru complicitatea Bisericii la procesul de asimilare culturală la care au fost supuse de-a lungul timpului, scrie Rai News.

În omilia sa din Quebec, pontiful a pornit de la episodul evanghelic al ucenicilor lui Emaus, subiectul lecturii de astăzi, pentru a se referi la „întrebările arzătoare pe care această Biserică pelerină din Canada le face să răsune în inima ei într-o călătorie obositoare de vindecare şi reconciliere. În faţa scandalului răului şi a Trupului lui Hristos rănit în carnea fraţilor noştri indigeni, şi noi am căzut în amărăciune şi simţim povara eşecului. Permiteţi-mi atunci – a spus Papa Francisc, care în Canada a vorbit în spaniolă - să mă alătur spiritual numeroșilor pelerini care păşesc pe „scara sfântă”, care evocă acea urcare de la Isus la pretoriul lui Pilat; și să vă însoțesc, ca Biserică, în aceste întrebări care se ridică din inima plină de durere: de ce s-au întâmplat toate acestea. Cum s-a putut întâmpla aşa ceva în comunitatea celor care îl urmează pe Isus?

„Și Biserica experimentează povara eșecului. Ea nu poate face altceva decât să se întrebe: ce s-a întâmplat? De ce s-a întâmplat? Cum s-a putut întâmpla asta? Frați și surori, acestea sunt întrebările pe care ni le punem fiecare dintre noi; ele sunt şi întrebările arzătoare pe care această Biserică pelerină din Canada le face să răsune în inima ei, într-o călătorie dificilă de vindecare și reconciliere. Trebuie să fim atenți la tentația de a scăpa: de a face drumul înapoi, de a fugi de locul unde s-au petrecut faptele, de a încerca să ne îndepărtăm, a căuta un „loc liniștit”, precum Emaus, pentru a nu ne mai gândi la asta, e o tentație a dușmanului, care amenință călătoria noastră spirituală”.

"Trebuie să fim atenți la tentaţia de a fugi - îndeamnă Sfântului Părinte - prezentă în cei doi ucenici ai Evangheliei: a face drumul înapoi, a scăpa de locul unde s-au petrecut faptele, a încerca să le îndepărtați, a căuta un „loc liniștit” precum Emmaus doar pentru a uita de ele. Nu este nimic mai rău decât asta. Este o ispită a dușmanului, care ne amenință calea spirituală și calea Bisericii: el vrea să credem că acel eșec este acum definitiv, vrea să ne paralizeze în amărăciune și tristețe, să ne convingă că nu mai este nimic de făcut și că, prin urmare, nu merită să găsești o modalitate de a o lua de la capăt. Evanghelia ne dezvăluie, însă, că tocmai în situații de dezamăgire și durere, tocmai atunci când trăim cu uimire violența răului și rușinea vinovăției, când râul vieții noastre se usucă în păcat și eșec, când suntem dezbrăcați de tot şi de toate, tocmai atunci ne vine în întâmpinare Domnul și păşeste împreună cu noi”

Apoi, Suveranul Pontif a amintit de importanța figurii feminine: „În această Basilică în care ne amintim de mama Fecioarei Maria, și unde se află și cripta dedicată Imaculatei Zămisliri, nu putem decât să evidențiem rolul pe care Dumnezeu a vrut să-l acorde femeii în planul său de mântuire. Sf. Ana, Preasfânta Fecioară Maria, femeile din dimineața Paștelui ne arată o nouă cale de împăcare: tandrețea maternă a atâtor femei ne poate însoți – ca Biserica – spre vremuri noi roditoare, în care să lăsăm în urmă atâta sterilitate și atâta moarte, și să-l punem în centru pe Isus, Crucifixul Înviat”.

Sanctuarul Saint-Anne-de-Beaupré este unul dintre cele mai vizitate sanctuare din Canada, atrăgând peste un milion de pelerini în fiecare an. Deși originile altarului pot fi urmărite încă din secolul al XVII-lea, bazilica colosală cu două spire pe care se află astăzi - care face  ca modestul sat în care se află să pară mic - este mult mai recentă, fiind deschisă abia în 1934.

La începutul Liturghiei Papei Francisc în sanctuar, un grup cu însemne indigene a ridicat în fața altarului un banner pe care scria "Rescind the doctrine"/anulați doctrina. Agenții de securitate au înlăturat bannerul, fără o rezistență deosebită din partea manifestanților, care au plecat, și fără momente de turbulență excesivă. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)