Papa Francisc dă lecții nucleare la Nagasaki și Hiroshima

Papa Francisc dă lecții nucleare la Nagasaki și Hiroshima

Papa Francisc a denunțat duminică la Nagasaki, logica descurajării nucleare, care garantează pacea, drept o „falsă securitate”.

Papa Francisc a denunțat duminică la Nagasaki, oraș japonez martirizat de bombardamentul atomic din 1945, logica descurajării nucleare care garantează pacea drept o „falsă securitate”, care crede el, sporește tensiunile în lume.

Pontiful argentinian, sosit duminică dimineață pe insula Kyushu (sud-vestul Japoniei), unde se află orașul Nagasaki, s-a rugat în tăcere în ploaia care se revărsa în fața monumentului principal al „Parcul păcii", locul impactului bombei atomice americane. A așezat o coroană de flori albe care i-a fost înmânată de supraviețuitorii tragediei.

Papa a vorbit mai întâi despre „oroarea indescriptibilă” trăită de victime și de familiile lor, după ce bomba atomică lansată la 9 august 1945 a ucis 74.000 de oameni, scrie AFP.

Cele două bombardamente au precipitat capitularea Japoniei, pe 15 august 1945 și sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

„Deținerea armelor nucleare și a altor arme de distrugere în masă nu este cel mai potrivit răspuns” la aspirația către pace și stabilitate”, a atacat papa.

„Lumea noastră trăiește dihotomia perversă de a dori să apere și să garanteze stabilitatea și pacea pe baza unei false securități susținute de o mentalitate de teamă și neîncredere care sfârșește otrăvind relațiile dintre popoare și împiedicând orice dialog ", a adăugat el, demontând argumentul clasic al descurajării nucleare.

Oroarea războiului și a armelor este un discurs recurent al argentinianului Jorge Bergoglio și se înscrie în continuitatea discursurilor rostite de către predecesorii săi.

Dar o respingere clară a teoriei descurajării nucleare este o ruptură cu trecutul.

La tribuna ONU, în 1982, Papa Ioan Paul al II-lea a definit descurajarea nucleară drept un rău necesar „în condițiile actuale”.

Sfântul Scaun a ratificat în 2017 Tratatul privind interzicerea armelor nucleare (TIAN). Acum doi ani, la un simpozion Vatican, Papa Francisc a condamnat „deținerea” armelor nucleare și „amenințarea folosirii lor”.

Pentru suveranul pontif, relațiile internaționale nu se pot baza pe intimidarea militară. Trebuie să construim o „încredere reciprocă care să rupă dinamica neîncrederii care prevalează în prezent”, a insistat el la Nagasaki.

Papa a conbdamnat și industria armamentului: "fabricarea, modernizarea, păstrarea și vânzarea armelor din ce în ce mai distrugătoare reprezintă ceva strigător la cer”.

Ne puteți urmări și pe Google News