„Este urgent să reducem consumul nu doar de combustibili fosili, ci și al multor lucruri de prisos; și la fel, în anumite zone ale lumii, este indicat să consumăm mai puțină carne: și aceast lucru poate ajuta la salvarea mediului înconjurător”, a transmis Papa Francisc.
Aceasta este invitația adresată de Papa Francisc participanților la Conferința Europeană a Tineretului desfășurată la Praga. Un mesaj important, cel al lui Bergoglio, care a vrut să reia învățătura ecologică inaugurată în pontificatul său, recunoscând dovezi pe care niciun politician nu are curajul să le sublinieze. „În acest sens, – scrie Papa Francisc – îți va face bine, dacă nu ai făcut-o deja, să citești enciclica Laudato si’, unde credincioșii și necredincioșii găsesc motive temeinice pentru a se angaja într-o ecologie integrală.”
Suveranul Pontif a precizat că „a remarcat cu plăcere că, în timp ce generațiile anterioare au vorbit mult și au concluzionat puțin, voi, în schimb, ați fost capabili de inițiative concrete. De aceea spun că acest moment poate fi momentul potrivit. Dacă nu reușiți să depășiți această tendință autodistructivă, va fi puțin probabil ca alții să reușească să o facă în viitor.
Nu vă lăsați seduşi de sirenele care propun o viață de lux rezervată unei mici felii de lume: să aveți ochi mari să vedeți restul umanității, care nu se limitează la mica Europă; aspiraţi la o viață demnă și sobră, fără lux și risipă, pentru ca toată lumea să poată locui lumea cu demnitate”, scrie ilfattoquotidiano.it.
Papa Francisc: Să nu vă lăsați atrași în ideologii miope
De asemenea, Papa Francisc i-a invitat pe tineri să „se deschidă pentru a primi”, redescoperind astfel „valoarea incluziunii: să nu vă lăsaţi atrași în ideologii miope care vor să ți-l arate pe celălalt, diferitul ca pe un dușman. Celălalt este o bogăție. Experiența a milioane de studenți europeni care s-au alăturat proiectului Erasmus demonstrează că întâlnirea dintre oameni din diferite popoare ajută la deschiderea ochilor, a minții și a inimii.
Este bine să ai ochi mari pentru a te deschide către ceilalți. Fără discriminare împotriva nimănui, din niciun motiv. Fiţi solidari cu toată lumea, nu doar cu cei care arată ca mine, sau arată o imagine de succes, ci cu cei care suferă, indiferent de naționalitatea și statutul lor social. Să nu uităm că în trecut, milioane de europeni au fost nevoiți să emigreze pe alte continente în căutarea viitorului. Și eu sunt fiul unor italieni care au emigrat în Argentina”.
Papa Francisc: Dacă lumea ar fi condusă de femei, nu ar fi atâtea războaie
În final, Paps Bergoglio și-a reînnoit apelul la pace în Ucraina, subliniind că, deși nu face parte din Uniunea Europeană, această țară în care „se duce un război absurd” se află pe Bătrânul Continent. „Ideea unei Europe unite – explică Papa – a luat naștere dintr-o puternică dorință de pace după atâtea războaie purtate pe continent și a dus la o perioadă de pace care a durat șaptezeci de ani. Acum trebuie să ne angajăm cu toții să punem capăt acestui haos de război, unde, ca de obicei, câțiva oameni puternici decid și trimit mii de tineri să lupte și să moară.
În astfel de cazuri este legitim să te revolti! Cineva a spus că, dacă lumea ar fi condusă de femei, nu ar fi atâtea războaie, pentru că cei care au misiunea de a da viață nu pot face alegeri de moarte. În acelaşi fel îmi place să cred că, dacă lumea ar fi guvernată de tineri, nu ar fi multe războaie: cei care au toată viața în față nu vor să o curme și să o arunce, ci vor să o trăiască din plin, până la capăt”, a conchis Pontiful.(Raor)