Pe malul plin de verdeaţă al lacului Sfânta Ana, la aproximativ 72 km vest de Edmonton, loc care în fiecare an, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, este destinația unui pelerinaj catolic în onoarea sărbătorii Sfintei Ana, Papa Francisc lansează un apel multiplu pentru a asculta "bătăile de inimă materne ale pământului, pentru o fraternitate bazată pe unirea celor "distanţi", pentru Biserică, care nu continuă să ia apărarea instituției în detrimentul "căutării adevărului".
Iar "fraților indigeni" le spune: "Sunteți prețioşi pentru mine și pentru Biserică".
La eveniment participă mulți membri ai comunităților indigene, de fapt celor aproximativ zece mii de persoane prezente la acest tradițional "Lac Ste. Anne Pilgrimage", care se desfăşoară într-o atmosferă de festival "country", se alătură pelerini proveniţi în principal din Canada și State Northwestern United, care vin la acest lac pentru a se ruga şi pentru a se scalda în apele sale considerate sfinte, potrivit ansa.it.
Şi băştinaşii consideră sacru acest loc numit Wakamne, "Lacul lui Dumnezeu", de către indienii din triburile Sioux Nakota și "Lacul Spiritului" de către poporul Cre, cunoscut şi ca un loc de vindecare.
Papa Francisc, acompaniat de sunetele tradiționale ale tobei, a celebrat Liturghia Cuvântului, precedată de o "binecuvântare a lacului fără precedent. Aici, cufundaţi în creație, există o altă bătaie a inimii pe care o putem auzi, cea maternă a pământului – spune pontiful în omilia rostită în spaniolă – și la fel cum bătăile inimii bebelușilor, chiar din pântece, sunt în armonie cu cele ale mamei, așa şi noi, pentru a crește ca oameni trebuie să setăm ritmurile vieții după cele ale creației care ne dă viață".
Amintind apoi de Lacul Galileii unde a predicat Isus, Papa Francisc a subliniat că tocmai acel lac, "amestecat cu diversitate", a devenit sediul unui anunț de fraternitate fără precedent; al unei revoluții fără morți sau răniți, cea a iubirii". Și aici, "pe malul acestui lac, sunetul tobelor care străbat secolele și unesc diferite popoare, ne readuce înapoi, la acele timpuri. Ne amintește că fraternitatea este adevărată dacă îi unește pe cei îndepărtați, că mesajul de unitate pe care Cerul îl trimite pe pământ nu se teme de diferențe și ne invită la comuniune, să luăm totul de la capăt împreună, pentru că suntem cu toții nişte pelerini".
Papa Francisc: Trebuie să fim vindecați de ispita de a ne închide în noi înșine
În discursul său, Pontiful a abordat şi tema "vindecării" de numeroasele traume ale trecutului, în special de cele provocate de procesul de colonizare. Însă avertizează că "acum noi toți, ca Biserică, avem nevoie de vindecare: trebuie să fim vindecați de ispita de a ne închide în noi înșine, să fim vindecaţi de a alege apărarea instituției mai degrabă decât căutarea adevărului, de a prefera puterea lumească, slujirii evanghelice". "Să ne ajutăm unii pe alții, dragi frați și surori, să ne aducem contribuția pentru a construi cu ajutorul lui Dumnezeu o Biserică mamă aşa cum îi place Lui, capabilă să îmbrățișeze fiecare fiu și fiică; deschisă tuturor și care vorbește fiecăruia; care nu merge împotriva cuiva, ci care întâlnește pe oricine".
În plus, "dacă vrem să avem grijă și să vindecăm viața comunităților noastre, nu putem începe decât cu cei săraci, cei mai marginalizați". Este necesar "să ne uităm mai mult la periferii și să ascultăm strigătul celor mai fragili; să știm să ascultăm durerea celor care, deseori în tăcere, în orașele noastre aglomerate și depersonalizate, strigă: Nu ne lăsaţi singuri!'".
Sau strigătul "vârstnicilor, care riscă să moară singuri acasă, sau abandonați într-o structură, sau cel al pacienților incomozi cărora, în loc de afecțiune, li se administrează moartea". "Strigătul înăbușit al băieților și fetelor mai mult interogaţi decât ascultați, care își delegă libertatea unui telefon mobil, în timp ce pe aceleași străzi rătăcesc alți tineri, anesteziați de o oarecare distracție, pradă dependențelor care îi fac triști și intoleranți". "Nu ne lăsaţi singuri, este strigătul celor care vor o lume mai bună, dar care nu știu de unde să înceapă".
Și, în cele din urmă, adresându-se "dragilor frați și surori indigene", aflaţi zilele acestea în Canada, în centrul cererilor sale de iertare pentru politicile de asimilare a băștinașilor și pentru abuzurile din școlile rezidențiale catolice – Papa Francisc spune că a venit și "ca pelerin, pentru a vă spune cât sunteţi de prețioşi pentru mine și pentru Biserică. Vreau ca Biserica să se împletească cu voi, așa cum sunt strânse și împletite firele panglicilor colorate pe care le purtați atât de mulți dintre voi. Domnul să ne ajute să mergem înainte în procesul de vindecare, către un viitor din ce în ce mai însănătoşit şi reînnoit", a conchis Suveranul Pontif. (Rador)