Papa Francisc a celebrat liturghia „Corpus Christi” (Trupul lui Cristos) în bazilica Sf.Petru în faţa celor 50 de persoane care au păstrat distanţa impusă.
Papa Francisc a făcut apel către credincioşi cerându-le să se îndrepte spre cei care suferă „de foame şi lipsă de demnitate”, sau spre cei care nu au un loc de muncă, şi i-a îndemnat să creeze „lanţuri reale de solidaritate”, în cadrul liturghiei oficiate duminică cu prilejul Sărbătoririi Corpus Christi.
În actuala criză provocată de coronavirus, papa a celebrat liturghia de Corpus Christi în bazilica Sf.Petru în faţa celor 50 de persoane care au menţinut distanţarea socială fără a putea participa la tradiţionalele procesiuni în care Preasfântul Sacrament este purtat pe străzi până la periferia Romei.
Avem nevoie de lanţuri reale de solidaritate
În litughia dedicată Euharistiei, papa a asigurat că este nevoie "de o apropiere adevărată, de crearea unor lanţuri reale de solidaritate", subliniind că participarea la slujbe ne "însănătoşeşte interior. Mai ales acum când avem nevoie de călăuzire spirituală".
Sfântul părinte a reamintit că Euharistia "vindecă memoria noastră orfană, având în vedere că mulţi au memoria rănită de lipsa de afecţiune şi de dezamăgirile amare suferite din partea celor care ar fi trebuit să le ofere dragoste, dar care în schimb le-au rănit inimile".
"Ne-ar plăcea să ne întoarcem înapoi pentru a schimba trecutul, dar nu se poate. Totuşi, Domnul nostru ne poate vindeca aceste răni ale minţii, umplând memoria noastră cu dragostea absolută: iubirea pentru Dumnezeu", a spus papa Francisc, potrivit Agerpres.
Ce semnifică sărbătoarea Corpus Christi
"Trupul lui Cristos", este o sărbătoare romano-catolică introdusă inițial în anul 1246 pe teritoriul Principatului episcopal Liège, apoi, în anul 1264, la nivelul întregii Biserici Romano-Catolice.
Mai precis, sărbătoarea Corpus Christi a fost instituită de papa Urban al IV-lea în 1264, în urma aşa numitului "miracolul din Bolsena". În 1263, preotul Petru din Praga care se îndrepta spre Roma s-a oprit în oraşul Bolsena pentru a oficia liturghia. Preotul, care se îndoia de prezenţa lui Iisus în timpul Euharistiei i-a cerut lui Dumnezeu să-i dea "dea un semn".
Purificatorul, pânza pe care o ţinea în mâini pentru purificarea potirului, a rămas stropit de o revărsare de sânge. La vederea acestei minuni, cel care înainte se îndoia, şi-a întărit credinţa.
Potrivit tradiţiei catolice, pânză care acoperea altarul şi care a fost pătată cu sângele prelins din ostie a fost dusă la catedrala din Orvieto (centrul Italiei) şi depusă în tabernacolul bisericii.
Procesiunea Corpus Christi are loc anual la 60 de zile după Paști, adică în prima zi de joi de după Duminica Sfintei Treimi, corespunzătoare celei de-a doua zi de joi de după Rusalii.