Papa Francisc a șocat toată omenirea! Cum a ajuns o călugăriță italiană să fie la conducerea guvernatoratului Vaticanului

Sursa: Arhiva EVZ

Papa Francisc a numit joi prima femeie la conducerea guvernatoratului statului Vatican. Acesta a încurajat egalitatea dintre femeie și bărbat în Biserica Catolică. Femeia este o călugăriță italiană.

Papa Francisc a ales o călugăriţa italiană în vârstă de 52 de ani ca secretar general al guvernatoratului. Sora franciscană Raffaella Petrini are sarcina de a supraveghea operaţiunile administrative, inclusiv a Muzeelor Vaticanului, a oficiului poştal şi a poliţiei.

Prima femeie la conducere

Călugărița a primit titlul de prima femeie cu cea mai înaltă funcţie din cel mai mic stat din lume. Până acum, un episcop a deținut această funcție, dar Papa și-a dorit ca femeia și bărbatul să fie la același nivel în cadrul Bisericii Catolice.

În ianuarie, Papa a schimbat legea pentru a le permite femeilor să citească liturghia, să fie slujitori de altar şi să distribuie împărtăşania, fără a spune însă că această noutate ar putea însemna un pas pentru ca femeile să devină în viitor preoţi hirotonisiţi.

La o lună distanță, acesta a numit o femeie subsecretar al Sinodului Episcopilor Catolici. Acest gest a fost unic în istoria Vaticanului, fiind prima care a ocupat această funcţie cu drept de vot într-un organism care studiază marile chestiuni doctrinale ale Bisericii Catolice.

Papa Francisc a declarat de mai multe ori că își dorește ca femeile să joace un rol important in viitorul Vaticanului și a Bisericii Catolice.

În 2016, Papa Francisc a adunat o comisie însărcinată cu studierea istoriei femeilor diaconi în primii ani ai Bisericii Catolice, într-un demers care ar fi putut iniția calea pentru ca femeile să ajungă la acest rol în prezent. Însă concluziile acelei comisii nu au fost așa cum Papa Francisc și-ar fi dorit, iar acesta a invocat o alta anul trecut pentru a analiza această chestiune.

Papa Francisc, mesaj pentru populație

”Tuturor, vreau să cer în numele lui Dumnezeu! Marilor laboratoare, să liberalizeze brevetele de invenție. Să facă un gest de omenie și să permită ca fiecare țară, fiecare popor, fiecare ființă umană să aibă acces la vaccin. Există țări în care doar trei-patru la sută din locuitori a fost vaccinat.

Vreau să cer, în numele lui Dumnezeu, grupurilor financiare și organizațiilor internaționale de credit să permită țărilor sărace garantarea necesităților primare ale oamenilor lor și să șteargă acele datorii, contractate de multe ori chiar împotriva intereselor respectivelor popoare. Vreau să cer, în numele lui Dumnezeu, marilor companii de extracție miniere și petroliere, celor forestiere, imobiliare și agroalimentare să înceteze distrugerea pădurilor, a ariilor acvatice și montane, să înceteze poluarea fluviilor și a mărilor, să înceteze intoxicarea popoarelor și a alimentelor.

papa francisc, israel, fasia gaza, vatican, spirala mortii, myanmar

Vreau să cer, în numele lui Dumnezeu, marilor companii alimentare să înceteze a impune structuri de monopol asupra producției și distribuției, care umflă prețurile și ajung să rețină, în cele din urmă, pâinea celui flămând.Vreau să cer, în numele lui Dumnezeu, producătorilor și traficanților de arme să înceteze cu totul activitatea lor, care alimentează violența și războiul, deseori, în cadrul unor jocuri geopolitice al căror cost sunt milioane de vieți omenești și de mutări ale populației.

Vreau să cer, în numele lui Dumnezeu, giganților tehnologiei să înceteze a exploata fragilitatea omului și vulnerabilitatea persoanei pentru a obține câștiguri, neglijând creșterea discursurilor de ură, a așa-numitului grooming, fake news, a teoriilor conspirative și a manipulării politice.Vreau să cer, în numele lui Dumnezeu, giganților din telecomunicații să liberalizeze accesul la conținuturile educative și schimbul de date cu educatorii prin intermediul Internetului astfel încât copii săraci să poată primi o educație într-un context de carantină.

Vreau să cer, în numele lui Dumnezeu, mijloacelor de comunicare să pună capăt la logica așa-numitului post-adevăr, la dezinformare, defăimare, calomnie și la acea atracție bolnăvicioasă pentru tot ce este scandalos și murdar; să caute a contribui, în schimb, la fraternitatea umană și la empatia față de persoanele mai rănite., potrivit vaticannews.va.